VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verkoop Halfords door Macintosh komt niet als verrassing

Macintosh wil de Halfords formule verkopen. Door de expansie in schoenenwinkels en de verkoop van BelCompany paste Halfords eigenlijk niet meer in het plaatje.

Bedrijfsonderdelen afsplitsen en focus aanbrengen is al weer enige tijd in de mode. De grote jongens als AkzoNobel, DSM en Philips kunnen er wat van, maar ook de wat kleinere bedrijven schudden de kussens op.

Eén daarvan is Macintosh Retail Group uit Maastricht. Dit bedrijf wenst zich nog uitsluitend te richten op de verkoop van schoenen (onder meer Manfield, Dolcis en Scapino) en woninginrichting (Kwantum en GP Décors).

Vooral in de schoenenverkoop ziet Macintosh goede mogelijkheden voor winstgevende internationale groei via overnames. Door de inmiddels omvangrijke schaal kunnen voordelen worden behaald op bijvoorbeeld inkoop en marketing.

Erg goed ging het de laatste tijd ook niet met Halfords (fietsen, fiets- en autoaccessoires, car-audio en mobiele navigatie) en datzelfde gold voor BelCompany. Halfords kwam vorig jaar op een omzet van 105 miljoen euro niet verder dan een bedrijfsresultaat van 1 miljoen euro.

Conglomeraten minder rendabel
Goede kans dat de focus op de verkoop van schoenen en in mindere mate woninginrichting ten koste is gegaan van de managementaandacht. Wat dat betreft maakt Macintosh een goede keuze.

Macintosh was feitelijk niet meer dan een onsamenhangend geheel aan winkelformules. Misschien was er in enige mate sprake van onderlinge leereffecten, maar daarmee houdt het wel zo'n beetje op.

Economen zijn er stellig van overtuigd dat bedrijven . Ze zijn vaak te log en te bureaucratisch.

Van risicospreiding is bij Macintosh ook nauwelijks sprake. Veel van de ketens hebben een soort discount imago, terwijl ze allemaal varen op de golven van het consumentenvertrouwen.

Verkoopproces
Macintosh zal het verkoopproces van Halfords in september 2011 starten en verwacht nog dit jaar een koper te vinden. Daarmee zal afscheid worden genomen van de slechts draaiende activiteit.

De opbrengst zal de retailer gebruiken ter verdere versterking van de sector Fashion oftewel de schoenenwinkels.

BelCompany werd voor bruto 120 miljoen euro aan Vodafone verkocht. De 150 filialen van Halfords (143 in Nederland en 7 in België) zijn volgens analisten van SNS circa 25-30 miljoen euro waard.

Lastige markt
Wat rest is dan een beursfonds met een omzet van circa 900 miljoen euro, waarvan grofweg driekwart uit schoenenverkoop komt en een kwart uit woninginrichting.

In een update over de periode januari april meldde Macintosh een omzetdaling van ruim 3 procent, waarmee het naar alle waarschijnlijkheid beduidend minder presteert dan de gemiddelde non-food bestedingen in Nederland.

Woninginrichting heeft last van de zwakke huizenmarkt en zag de omzet met bijna 8 procent dalen. Fashion realiseerde wel een lichte omzetgroei, maar Halfords zag de verkopen met liefst 17 procent krimpen.

De halfjaarcijfers die op 28 juli gepresenteerd worden zullen niet al te florissant zijn. Beleggers zijn daar wel al op vooruitgelopen.

Sinds de omzet update eind april is de koers van het aandeel gedaald van bijna 20 euro naar nu 16 euro. Meer focus kan wellicht het tij keren, maar dan moet diezelfde consument wel blijven kopen.




Gerelateerde artikelen