VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed blijft naar omstandigheden goed presteren

Beleggers zijn niet erg enthousiast over de tweedekwartaalcijfers van Beter Bed. Toch presteert de onderneming niet slecht in een lastige markt. Dat zegt wat over de kwaliteit van het management.

Het zijn onzekere tijden en dat merkt ook slaapkamerdetaillist Beter Bed. Het bedrijf is sterk afhankelijk van het consumentenvertrouwen. Als ook de huizenmarkt en het weer tegen zitten (te mooi weer) wordt het helemaal moeilijk.

Winstdaling
Na een nog goed eerste kwartaal heeft het bedrijf uit Uden de winst in het tweede kwartaal met 7 procent zien dalen tot 1,6 miljoen euro (tweede kwartaal 2010: 1,7 miljoen euro). Analisten waren gemiddeld uit gegaan van 2,4 miljoen euro winst.

De omzet kwam in het tweede kwartaal nog wel 3 procent hoger uit dan vorig jaar, maar dat was blijkbaar onvoldoende om de kosten te dekken.

Zo steeg de omzet in Duitsland, veruit het belangrijkste afzetgebied, met 4 procent, maar toch vooral door het openen van nieuwe winkels.

Het aantal filialen is in het tweede kwartaal met nog eens 20 uitgebreid tot 1.147. Van een autonome omzettoename is in de eerste jaarhelft geen sprake.

Gelukkig is het tweede kwartaal veruit het minst belangrijk voor het bedrijf en heeft de winstdaling een beperkt effect. In het eerste kwartaal boekte Beter Bed nog een winstgroei van 10 procent tot 9,0 miljoen euro.

Over de eerste jaarhelft kan het bedrijf daardoor nog altijd een winststijging van circa 7 procent laten zien tot 10,6 miljoen euro, gelijk aan 0,49 euro per aandeel. De officiële winstcijfers publiceert de onderneming pas op 26 augustus.

Markt blijft lastig
Om toch de bedden en slaapkamerkasten aan de man te brengen zet Beter Bed aanhoudend in op promotionele acties. En met succes. In de maand juni en in de eerste maand van juli heeft dat geresulteerd in een forse verbetering van de orderintake. Wat dat gaat betekenen voor het resultaat blijft onduidelijk.

Beter Bed waagt zich niet aan een prognose voor het derde kwartaal, laat staan voor het gehele jaar. Veel vuurwerk hoeft er niet verwacht te worden. Als consumenten niet snel bereid zijn de portemonnee meer te trekken zal Beter Bed het ook in de tweede jaarhelft moeilijk hebben. 

Dividendrendement
Het is best mogelijk dat Beter Bed de recordwinst van 27,9 miljoen van vorig jaar niet zal weten te evenaren. Dat laat onverlet dat het bedrijf een goede dividendbetaler is geweest, wat op de flink in elkaar gezakte koers toch aardig kan zijn. Vorig jaar keerde Beter Bed de volledige jaarwinst uit van 1,30 euro per aandeel.
Gerelateerde artikelen