VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursnieuweling Aperam beleeft moeizame eerste beursmaanden

Roestvrijstaalfabrikant Aperam heeft afgelopen tijd nog wel winst gemaakt, maar het resultaat is veel lager dan toen het bedrijf nog onderdeel was van ArcellorMittal. Aperam verwacht de slechtste tijd nu achter de rug te hebben. 

De van ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaalfabrikant heeft de harten van beleggers nog niet weten te stelen.

Aperam werd op 25 januari van dit jaar tegen een prijs van 28 euro per aandeel afgesplitst van AEX-fonds ArcelorMittal. Separaat zou het bedrijf betere groeikansen hebben, aldus het argument voor de splitsing.

ArcelorMittal staat niet alleen. De Duitse staalgigant ThyssenKrupp bewandelt dezelfde splitsingsroute met haar roestvrijstaaltak.

Opmerkelijk
Na een aanvankelijke koersstijging is het vervolg redelijk dramatisch voor de aandeelhouders. Vlak voor de halfjaarcijfers noteerde de koers 20,45 euro, een min van 37 procent.

Blijkbaar waren beleggers in januari heel wat optimistischer over de toekomst van de roestvrijstaal-tak dan nu. En dat is bijzonder. Ook in januari was al duidelijk dat de Europese roestvrijstaalmarkt kampt met overcapaciteit en de markt cyclisch is.

Aperam betrekt 70 procent van de omzet uit Europa, de rest komt uit Brazilië.

Zicht op een spoedige afbouw van de overcapaciteit is er ook niet. De Europese markt voor roestvrijstaal zal de komende jaren naar verwachting met 3-4 procent groeien, minder dan de voorziene mondiale groei van 6 procent en onvoldoende om de overcapaciteit snel weg te werken.


Consolideren
Toch is Aperam optimistisch. Bestuurders zien tekenen van stabilisatie in de markt en spreekt daarom vertrouwen uit over de rest van het jaar.

De weg omhoog vanaf het tweede kwartaal lijkt niet al te moeilijk. De nettowinst kwam uit op 2 miljoen dollar, duidelijk lager dan dezelfde periode een jaar eerder toen Aperam onder de streep een nettowinst van 66 miljoen euro boekte. 

De kwartaalomzet bedroeg 1,708 miljard dollar, tegen 1,513 miljard dollar in het tweede kwartaal vorig jaar.

De weg naar herstel loopt via krimp. Om de overcapaciteit in de markt aan te pakken is Aperam zelf flink aan het snijden en worden minder rendabele fabrieken gesloten.

Een consolidatieronde ligt ook in de lijn der verwachting, maar een fusie met bijvoorbeeld het bedrijfsonderdeel van ThyssenKrupp is nog niet aan de orde omdat de Duitsers voorlopig vooral met zichzelf bezig zijn. 

Toegegeven, de economische vooruitzichten zijn er sinds begin dit jaar niet beter op geworden en cyclische bedrijven als Aperam worden door beleggers dan al snel in de verkoop gedaan.

Intussen is het enthousiasme onder analisten ook wat getemperd. De eerste downgrades druppelen binnen, altijd wat laat omdat de koers al zo fors gedaald is.

Bernard Fontana, CEO van Aperam, had bij de eerstekwartaalcijfers ook al gewaarschuwd voor een moeizaam verder verloop van het jaar.

Zo zorgt de lage nikkelprijs ervoor dat klanten een afwachtende houding aannemen anticiperend op nog lagere prijzen voor roestvrijstaal.

Verder speelt de zwakke Amerikaanse dollar, de valuta waarin de staalprijzen worden afgerekend,  het bedrijf parten.
Opmerkelijk is dat Aperam investeringen in Brazilië uitstelt. Hoewel de Braziliaanse markt veelbelovend is, is Aperam zelf dus ook terughoudend.

Werd het bedrijf niet juist afgesplitst om sneller te groeien? Een gemiste kans, want een emissie is op dit koersniveau ineens een stuk minder aantrekkelijk.




Gerelateerde artikelen