VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech kan beleggers niet meer bekoren

De halfjaarcijfers van technische dienstverlener Imtech schieten tekort. Vooral in de Benelux staan de resultaten flink onder druk. Imtech kan weinig goed meer doen de laatste tijd.

"Imtech ontwikkelt zich prima en vertoont wederom een gezonde verdere groei", aldus CEO Rene van der Bruggen.

Beleggers denken daar duidelijk anders over. Nadat de koers dit jaar al een enorme veer heeft moeten laten, gaat er wederom 5 procent vanaf.

Ook analisten, altijd lovend over Imtech, zijn minder te spreken over de halfjaarcijfers. Opvallend blijft wel dat de door analisten gehanteerde koersdoelen nog altijd circa 50 procent boven de beurskoers liggen.

De technische dienstverlener uit Gouda rapporteert een omzetgroei van 13 procent tot 2,3 miljard over de eerste jaarhelft.

Het bedrijfsresultaat dikte met 12 procent aan tot 120,5 miljoen euro, beduidend lager dan de consensusverwachting onder analisten van 127, 1 miljoen.

Dat impliceert dat de winstgevendheid stabiel is gebleven op 5,7 procent, terwijl de markt op een verbetering tot 5,9 procent had gerekend. Minder winstgevende acquisities drukken voorlopig ook de marge.

In Duitsland (30 procent van de omzet) gaan de zaken goed en wist Imtech de marge wel te verhogen van 7,2 procent naar 7,3 procent.

De onderneming profiteert onder meer van de booming Duitse auto-industrie.

Benelux zorgenkindje
Minder goed vergaat het nog altijd in de Benelux (20 procent van de omzet). In deze regio heerst felle concurrentie, zowel van lokale spelers als partijen van buitenaf.

Imtech is hier druk bezig met herstructureringen, zoals een verschuiving naar meer groene oplossingen.

Waarschijnlijk mede door herstructureringskosten - Imtech geeft daar geen informatie over - zakte de marge flink van 3,3 procent naar 2,8 procent.

Dit jaar ziet het concern aanhoudende druk op de winstgevendheid in de Benelux. Toch wel wat zorgelijk nieuws.

Op het gebied van ICT, Traffic en Marine (25 procent van de omzet) draait Imtech weer iets beter, maar in Marine, waar het bedrijf de complete technische installatie van schepen verzorgt, heerst tegenwind.

Imtech presteert goed in Scandinavië, waar het onlangs enkele grote overnames deed. In economisch minder gunstige landen als Spanje, Ierland en het Verenigd Koninkrijk staat de marge behoorlijk onder druk.

Doelstellingen gehandhaafd
Ondanks de nodige tegenslag, houdt Imtech onverminderd vast aan het ‘strategische groeiplan 2015.

De onderneming zegt uitstekend op koers te liggen tegen die tijd een omzet van 8 miljard euro te behalen met een operationele marge (ebita) van 6-7 procent. Zoals het er nu naar uitziet zal dat eerder 6 procent dan 7 procent worden.

Beleggers zullen ook vooral kijken naar de ontwikkeling van de winst per aandeel. Door een emissie vorig jaar is dit cijfer in de eerste jaarhelft gedaald van 0,88 tot 0,85 euro. De groei moet dus voorlopig met een meer dan evenredig aantal aandeelhouders worden gedeeld.




Gerelateerde artikelen