VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eerste kreukels in desinvesteringen van ING

De degelijke resultaten van de nog af te stoten verzekeringsactiviteiten komen ING goed van pas. De onrust op de financiële markten een stuk minder.

Jan Hommen heeft tot eind 2013. Dan moet de topman van ING de Amerikaanse, Europese en Aziatische verzekeringsactiviteiten van de hand hebben gedaan. 

Deze eis stelde de Europese Commissie toen de bank verzekeraar staatssteun kreeg.

De tweede kwartaalcijfers vertellen dat het ING aardig gelukt is om het verzekeringsonderdeel op te poetsen. Het operationeel resultaat van de verzekeringstak steeg van 378 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar tot 690 miljoen euro.

En dat ondanks een genomen voorziening op de Griekse leningportefeuille. ‘We zitten in een goed momentum om de resultaten te verbeteren ’, aldus Hommen. 

In het ‘basisscenario’ ambieert Hommen nog altijd twee beursgangen: één in Europa en één in de Verenigde Staten. Hommen roept qua ‘timing flexibel’ te willen zijn, maar dit is toch een beetje een loze kreet.
 
De EC heeft opgelegd dat de activiteiten voor eind 2013 de deur uit moeten zijn.  En ‘dit is niet een goede tijd om een beursgang te doen’, zo constateert de hoogste man van ING ook. Het  financiële conglomeraat laat niets anders los dan dat alle opties open worden gehouden voor de verkoop en dat het juridisch en financieel een “buitengewoon complexe exercitie” is.

Hollandse uitruil
In België is een andere kreukel in het snel uitgevoerde en tot nu toe door analisten als succesvol bestempelde snoeiproces. De verplichting om de bank en verzekeraar te splitsen leidt hier tot spanningen.

‘Dit is een vervelend proces omdat het bank- verzekeringsmodel sterk vervlochten is en de meerwaarde zich juist heeft bewezen’, aldus Hommen. De Belgische vakbond verzet zich en noemt de splitsing een ‘wansmakelijk idee’.

Sommige (Belgische)  bankiers verdenken Hommen er van de splitsing en losse verkoop van de Belgische verzekeringstak wil gebruiken om een wit voetje te halen bij de EC om zo proberen te voorkomen dat zij de WestlandUtrecht bank verplicht moeten verkopen. 

Hommen liet weten dat van het geringe aantal belangstellenden niemand een bod wilde doen. Onder nieuwe boekhoudregels (Basel III) is de bank erg duur omdat een financieringsgat moet worden gedicht. ‘Met Westland Utrecht gaat het niet zoals we hadden gehoopt, en we kijken nu naar andere alternatieven’, waren de enige woorden van de topman.

Het is overigens niet onmogelijk dat ING hier bijstand van de rechter krijgt. ING spande samen met De Nederlandsche bank een rechtszaak aan tegen de EC omdat zij vinden dat de geëiste herstructureringen niet proportioneel zijn aan de staatssteun. 

Periferiepijn
In navolging van de Franse banken BNP Paribas (534 miljoen euro) en Société Generale (395 miljoen euro) heeft ING een voorziening genomen van 310 miljoen euro voor de portefeuille Griekse staatsobligaties.  

Het betreft de obligaties die lopen tot 2020, welke meedoen in het (private) initiatief van banken om Griekenland te ondersteunen. Voor de afwaardering is als referentie  de marktwaarde van 30 juni genomen, wat resulteert in afwaardering van 36 procent ten opzichte van de nominale waarde. 

Deze marktwaarde ligt aanzienlijk onder de verwachte waarde van ING als het steunplan, waarbij banken hun Griekse overheidsleningen uitruilen, in werking gaat treden. De bank sluit niet uit dat er een positieve herwaardering in het verschiet ligt, mocht het noodplan werken.

ING laat weten niet ongerust te worden van de ontwikkelingen in Spanje en Italië. ‘We bezitten hier voornamelijk obligaties die gedekt zijn met hypotheken en een hoge kredietrating en onze kapitaal is groot genoeg om klappen op te vangen’, aldus Hommen.




Gerelateerde artikelen