VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Baas Hunter Douglas lijdt het meest van alle topmannen onder beursmalaise

Dalende koersen kosten beleggers geld. Maar ook topmannen met grote belangen in het eigen bedrijf lijden forse verliezen. Ralph Sonnenberg het meest. En zijn beursfonds Hunter Douglas met hem.

Frits Goldschmeding (Randstad), Arthus del Prado (ASMI) en Charlene de Carvalho (Heineken).

Het zijn drie grootaandeelhouders in bekende beursfondsen die, volgens berekeningen van NRC Handelsblad, afgelopen 80 tachtig de waarde van hun aandelenbelang met meer dan een miljard euro zag afnemen.
Ook een topman als Harold Goddijn van TomTom heeft het eigen vermogen met honderden miljoenen zien afnemen.

Van alle zittende bestuursvoorzitters wordt Ralph Sonnenberg van Luxaflex-moederbedrijf Hunter Douglas wellicht het hardst geraakt. De topman heeft een belang van meer dan 80 procent in het beursfonds en leed dus flinke pijn onder de dalende koers van het fonds.

Ook in beleggingen
De dalende beurs zal komende tijd ook behoorlijk invreten op de resultaten van de raambekleder. Hunter Douglas produceert niet alleen luxaflex en aanverwante artikelen maar belegt ook flink voor eigen rekening.

Over de eerste jaarhelft boekte het bedrijf nog een positief resultaat (2 ton) op de eigen beleggingsportefeuille. Na een fors verlies van bijna een kwart (160 miljoen dollar) in 2008 had Hunter Douglas de portefeuille juist flink afgebouwd tot nog dik 100 miljoen dollar.

Omdat het weer zo lekker ging op de beurzen is deze portefeuille tot 225 miljoen dollar per eind juni 2011.

Herhaling van zetten
De geschiedenis lijkt zich wat dat betreft een beetje te gaan herhalen.
Gezien het slechte beursklimaat lijkt het onvermijdelijk dat Hunter Douglas in de tweede jaarhelft een flink verlies gaat lijden op haar beleggingen.

In het tweede kwartaal was al sprake van een min van 2,9 miljoen, maar de echte koersdalingen zijn daarna gekomen. Aandeelhouders hebben in het verleden veel kritiek gehad op de grote invloed die de beleggingen hadden op het totale resultaat.

De huidige portefeuille omvang is nog ver verwijderd van de meer dan 900 miljoen die het in 2007 vertegenwoordigde.

Maar zo als de beurzen er nu voor staan moeten beleggers vreemd opkijken als er zomaar een koersverlies van 40-50 miljoen dollar wordt geleden, een derde tot een kwart van de jaarwinst over 2010.

Hunter Douglas zal wel zeggen dat de beleggingen goed gespreid zijn, maar 2008 ligt menig aandeelhouder nog vers in geheugen. De operationele winst, die nu zo lekker meevalt, zal daardoor weer worden aangetast.

Beter van de beurs
De balans kan een dergelijk koersverlies wel makkelijk dragen. Het eigen vermogen bedraagt 1,2 miljard dollar.
Inmiddels loopt een aandeleninkoopprogramma van 500.000 stukken. Daardoor zal het percentage vrij verhandelbare aandelen met nog eens ongeveer 8 procent afnemen. Het fonds wordt nog minder courant dan het nu al is. Het is de vraag wat het fonds nog op de beurs doet.



Gerelateerde artikelen