VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak ziet nog altijd gezonde vraag naar tankopslag

Hoewel de halfjaarwinst licht daalde, is Vopak zeker niet negatief gestemd over de toekomst. Erg inspirerend is het allemaal ook weer niet.

Op zich had Vopak zich bij de jaarcijfers 2010 al ingedekt tegen een niet al te uitbundig 2011.

Het tankopslagbedrijf  houdt vast aan de verwachting dat het bedrijfsresultaat dit jaar tussen 600 en 640 miljoen euro zal uitkomen, een groei van 0-5 procent.

Voor 2013 blijft het doel van een bedrijfsresultaat van 725-800 miljoen euro van kracht.

Na zes maanden staat de teller op een bedrijfsresultaat van 217,9 miljoen euro, 2 procent onder het niveau van vorig jaar. Het resultaat ligt onder de gemiddelde analistenverwachting van 221,5 miljoen euro.

Kosten expansie
Vopak schrijft de winstdaling toe aan de financiële effecten van de desinvestering van het 20-procentbelang in de Bahamas Terminal en aanloopkosten die gemaakt zijn bij capaciteitsuitbreiding.

Overigens werd op de genoemde desinvestering wel een bijzondere bate geboekt van 116,1 miljoen euro.

Alleen in Azië (27 procent van de totale omzet) wist Vopak een hoger resultaat neer te zetten. In de overige werelddelen was om uiteenlopende redenen sprake van een lager resultaat.

Vanaf het derde kwartaal kunnen grote capaciteitsuitbreidingen in gebruik worden genomen, waaronder in Rotterdam en in Amsterdam Westpoort en zullen deze nog dit jaar bijdragen aan het resultaat.

Robuust
Het verleden heeft aangetoond dat het met de conjunctuurgevoeligheid van Vopak wel meevalt. Ook de onuitputtelijke expansiedrift zorgt nog niet voor meer overcapaciteit.

Projecten in aanbouw en de overname van CRL Terminals in India zullen tot en met 2014 nog 7,5 miljoen kubieke meter capaciteit toevoegen tot een totale wereldwijde opslagcapaciteit van 33 miljoen kubieke meter.

Vanwege desinvesteringen liep de capaciteit in de eerste jaarhelft met 3,3 miljoen kubieke meter terug tot 25,5 miljoen kubieke meter.

Juist in onzekere tijden waarin er onbalans heerst tussen vraag en aanbod neemt de behoefte aan opslag toe.

In de eerst jaarhelft ondervond Vopak een gezonde vraag naar tankopslag en daalde de bezettingsgraad fractioneel van 93 procent naar 92 procent. Deze daling hangt vooral samen met een geïntensiveerd onderhoudsprogramma. 

Vooral de vraag naar olieopslagcapaciteit is robuust en dat zal voorlopig zo blijven, zo verwacht het bedrijf. Wat betreft de opslag en overslag van chemicaliën spreekt Vopak over bemoedigende marktcondities.

Problemen zijn er nog altijd wel met de opslag van biobrandstoffen vanwege onzekerheden in de regelgeving hieromtrent.

Zo gek nog niet
Weinig spannends dus bij Vopak  en dat is misschien juist goed voor een tankopslagbedrijf.

De koersdaling van 1,5 procent zal samenhangen met het licht tegenvallende bedrijfsresultaat. Toch heeft het aandeel zich in het huidige slechte beursklimaat redelijk goed gehouden.

Beleggers houden dus vertrouwen in het bedrijf. Wellicht dat de vlakke winst waar het bedrijf dit jaar op afstevent in het huidige economische klimaat zo gek nog niet is.




Gerelateerde artikelen