VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed verrast met voorziene winststijging in derde kwartaal

Het is toch weer opvallend hoe goed Beter Bed in economische slechte tijden weet te presteren. Voor het derde kwartaal voorziet de slaapkamerspecialist gewoon minimaal tien procent winstgroei.

Bij de publicatie van de voorlopige cijfers vorige maand had Beter Bed wel al laten dat de orderontvangst in juni een forse verbetering had laten zien.

Het bedrijf heeft stevig ingezet op allerlei promotionele acties. Hoewel de onderneming bij deze acties met flinke kortingen smijt, zijn deze verkopen blijkbaar nog altijd lucratief.

Positief signaal
Het mag dan ook als een positief signaal worden gezien dat Beter Bed een winstprognose afgeeft voor het lopende kwartaal, omdat deze drie maanden geleden ontbrak.

De voorziene winststijging van 10 procent is ook zeker fraai te noemen. Goede kans dat Beter Bed het leeuwendeel van de opdrachten voor het derde kwartaal al binnen heeft, want de consumentenbestedingen zijn momenteel erg moeilijk in te schatten.

De tweede kwartaalcijfers zelf bevatten geen grote verrassingen, omdat Beter Bed in juni al inzage in omzet- en winstontwikkeling had gegeven.

De feitelijke winstdaling valt overigens nog wat mee en is minder dan een ton tot 1,6 miljoen euro.

Duitsland aan betere hand
Het tweede kwartaal legt altijd relatief weinig gewicht in de schaal. Door een goed eerste kwartaal is de nettowinst over de eerste jaarhelft toch nog met 7,8 procent gestegen tot 10,6 miljoen euro.

De maanden april en mei waren slap, zowel in Nederland als in Duitsland, veruit de belangrijkste markten voor Beter Bed. Het mooie weer hield mensen uit de winkels en de consument was terughoudend.

Vanaf  juni zit de orderintake weer in de lift en dan met name in Duitsland mede door jubileumpromoties.

Duitsland is voor Beter Bed de grootste markt. Van het totaal aantal van 1.117 filialen is liefst 70 procent in Duitsland gesitueerd. 

Nog weinig houvast
Beter Bed boekte in het derde kwartaal van 2010 een nettowinst van 6,2 miljoen euro. Dat zal dus met minimaal 10 procent worden overtroffen en richting de 7 miljoen euro kunnen gaan.

Dat impliceert dat de nettowinst over de eerste negen maanden circa 10 procent boven het niveau van 2010 zal uitkomen.

Dat is mooi, maar geeft beleggers nog altijd weinig houvast voor de nettowinst over geheel het jaar.

Het vierde kwartaal is namelijk veruit de belangrijkste periode voor Beter Bed. In de laatste drie maanden van 2010 werd 43 procent van de jaarwinst binnengehaald.

Gelukkig boekte Beter Bed in het laatste kwartaal van vorig jaar geen winstgroei, maar gezien de toenemende economische onzekerheid zal het toch nog een hele opgave worden over het gehele jaar het resultaat op peil te houden.

Dividendspel
Beter Bed is een goede dividendbetaler. Over 2010 keerde het de volle winst van 1,30 euro uit.

Traditiegetrouw zal de onderneming ook nu weer een interim dividend beschikbaar stellen (2010: 0,47 euro) waar het bedrijf na de derde kwartaalcijfers exacte invulling aan zal gegeven.

Op de huidige stevig gedaalde koers van 15,50 zou een gelijk dividend aan vorig jaar een rendement opleveren van 8,4 procent.

Misschien leuk voor degenen die nu instappen, de jaarwinst is onzeker, maar wie al vanaf begin van het jaar in het aandeel zit kijkt tegen een koersverlies aan van 27 procent.

Gecorrigeerd voor het uitgekeerde slotdividend van 0,83 euro is het totale verlies dit jaar 23 procent. Menig aandeelhouder zal daar toch slapenloze nachten van hebben.
Gerelateerde artikelen