VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Richard Homburg trekt bod op eigen beursfonds in

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Wat Richard Homburg allemaal niet uit de kast haalt is ongelooflijk. Van een bod op Homburg Invest komt het niet.

Echt geloofwaardig kwam het al niet over, het voorgenomen bod van Richard Homburg op zijn veelgeplaagde vastgoedfonds Homburg Invest. Nu trekt de vastgoedmagnaat zich terug.

Homburg voert hier een aantal reden voor aan. De waarheid achter zijn terugtrekking valt lastig te achterhalen, maar de gedecimeerde beurskoers vertelt de visie van de markt over de toekomst van het bedrijf.

Redenen intrekking
In de eerste plaats noemt Homburg de recente dreiging van de Nederlandse AFM om de vergunning van Homburg Invest als financiële instelling in te trekken.

Homburg Invest weigert tot op heden vragen van de AFM te beantwoorden die duidelijk moeten maken of Homburg Invest zich houdt aan de regels van de Wet op het financieel toezicht.

De AFM heef Homburg Invest vorig jaar al een dwangsom opgelegd, maar heeft de gevraagde informatie nog altijd niet ontvangen. 

Voegt de AFM daad bij het woord dan kan Homburg Invest geen aandelen meer uitgeven in Nederland en moet mogelijk de beursnotering beëindigd worden.

Een tweede punt dat Homburg aanvoert geen bod te doen betreft de verkoop van 3 miljoen participaties in het aan de Canadese beurs genoteerde Homburg Invest tegen een prijs onder de beurskoers.

Ook de zwakke tweede kwartaalcijfers, waarin Homburg Invest een nettoverlies van 41,1 miljoen Canadese dollar moest melden, en de huidige onrust op de financiële markten spelen Richard Homburg naar eigen zeggen parten een bieding te doen.

Vaag
Vanaf het begin is het bod van Richard Homburg vaag geweest. Uiteindelijk werd het zelfs een vijandige bieding omdat het beursfonds de bieding niet steunde. Op zich ook al opvallend, omdat Richard Homburg toch de scepter zwaait. 

Homburg had laten weten 3,25 Canadese dollar voor zowel alle uitstaande A als B-aandelen te betalen. Omgerekend tegen de destijds actuele wisselkoers kwam dat neer op een prijs van 2,27 euro per aandeel. Dat lag liefst 43,7 procent boven de beurskoers, maar wel 35 procent onder de destijds geldende intrinsieke waarde.

De overnamesom van circa 25 miljoen euro voor de 53,8 procent van de uitstaande aandelen die Richard Homburg nog niet in bezit heeft had hij waarschijnlijk goed kunnen betalen, maar of dat het ook waard is?

Wat weet Richard Homburg dat anderen niet weten? Naar nu blijkt niet veel. De torenhoge schuldenberg van dik 2 miljard Canadese dollar lijkt ook voor Homburg zelf een te zware last om te dragen.

Door het verlies in het tweede kwartaal is het eigen vermogen gekrompen tot 57 miljoen Canadese dollar, gelijk aan nog maar 2 euro per aandeel. Nog een rondje afboeken en het eigen vermogen wordt negatief.

Na bekendmaking dat het bod toch niet doorgaat, daalt de koers tot meer dan 20 procent tot nog maar 1,30 euro.

Net sluit zich
Richard Homburg heeft beleggers even op het verkeerde been gezet, maar het net lijkt zich toch behoorlijk te sluiten rondom de vastgoedmagnaat.

Omvangrijke rente- en aflossingen komen dichterbijen zijn eigenlijk al nauwelijks nog zijn op te brengen uit de gewone verhuuroperaties, zeker nu ook de economie begint af te zwakken.

Homburg Invest probeert financiering te vinden door nieuwe leningen in de markt te plaatsen. Het is de vraag of de onderneming daar succesvol in zal zijn.  

 LEES OOK:

8 juni  2011

14 mei 2011

 4 april 2011


27 november 2010

18 november 2010





Gerelateerde artikelen