VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 augustus 2011

Telegraafconcern gaat het weer over andere boeg gooien

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Nieuwe wijn in oude zakken. Telegraaf Media Groep (TMG) gaat afslanken omdat de marktomstandigheden tegen zitten. Het mediabedrijf moet snel een gedegen strategie bedenken.

TMG, de grootste krantenuitgever van Nederland, had weinig positiefs te melden bij het halfjaarbericht. Het bedrijf wordt in het hart geraakt. Zowel de advertentie-inkomsten als de krantenoplagen lopen gestaag terug.

En dus wil de nieuwe topman Herman van Campenhout een nieuwe strategie bedenken. Nieuwe bazen hebben wel vaker de aandrang de zaken anders aan te gaan pakken.

Opvallend is dat de Telegraaf-baas er een half jaar over heeft gedaan om te bedenken dat hij een nieuwe strategie nodig heeft. Nog opvallender is dat aandeelhouders over de uitkomst hiervan geduld moeten hebben tot uiterlijk begin volgend jaar.

Deze lange wachttijd hangt waarschijnlijk samen met het feit dat TMG een extern consultancybureau, Bain & Company, in de arm neemt om de zaak door te lichten.
Een zwaktebod. Van Campenhout had zelf veel eerder een eigen visie op de onderneming moeten hebben.

Mislukte avonturen
TMG heeft de laatste jaren niet stilgezeten en aardig wat nieuwe strategische wegen bewandeld, maar helaas zonder al te groot succes.

Nog vers is de mislukte overnamepoging van televisiezender SBS Nederland. TMG vond naar eigen zeggen de prijs te hoog en trok zich terug.
 
Gevolg is wel dat SBS Nederland, na RTL de grootste televisiemaatschappij van Nederland, nu in handen is gekomen van het Finse mediabedrijf Sanoma (tweederde belang) en het Talpa (eenderde belang) van John de Mol.

TMG krijgt er daardoor een geduchte concurrent bij, vooral ook op digitaal gebied waar toch de toekomstige winstgevende groei van TMG vandaan zal moeten komen.

Of de vorig jaar overgenomen sociale netwerksite Hyves voor de gewenste groei via het internetkanaal gaat zorgdragen is nog maar de vraag. In het halfjaarbericht stelt TMG dat de marktpositie van Hyves stabiel is en de opbrengsten slechts een geringe groei hebben laten zien.

De advertenties via internet zitten wel in de lift. Door de bijdrage van Hyves zijn de internetinkomsten inmiddels goed voor 12 procent (H1 2010: 7,7 procent) van de totale inkomsten. Nog te beperkt om voor volledige compensatie te zorgen.

Winstwaarschuwing
Naast de structurele factoren die aan het verdienmodel van TMG knagen, zijn de verslechterde economische vooruitzichten natuurlijk niet bevorderlijk voor het mediabedrijf. Reden voor Van Campenhout en de zijnen een winstwaarschuwing af te geven voor dit jaar.

Beleggers moeten rekening houden met een operationele marge die sterker dan ‘licht' (4-7 procentpunt) zal dalen ten opzichte van de 10,9 procent die over 2010 werd behaald.

Over de halfjaaromzet is een marge van 9,0 procent (H 1 2010: 9,8 procent) gemaakt. Daarnaast is het aannemelijk dat ook de omzet lager zal uitkomen dan vorig jaar.

Onzekerheid
De grote onzekerheid over het huidige verdienmodel en de nieuwe strategie maakt beleggers kopschuw.

Ook de forse koersdaling van ProSiebenSat.1 op de Duitse beurs (minus 40 procent dit jaar), waarin TMG een economisch belang van 6 procent in heeft, speelt het aandeel TMG parten.
Al zit volgens sommige analisten daar ook juist de onderwaardering van TMG.


Gerelateerde artikelen

Update na aandeelhoudersvergadering: Puzzelboekjes blijven gemoederen bezighouden bij Telegraaf
Update na aandeelhoudersvergadering: Puzzelboekjes blijven gemoederen bezighouden bij Telegraaf
01-09-2017

De puzzelboekjes van Keesing spelen de hoofdrol in de overname van TMG door…

Lees verder

VEB telegraaf TMG
Minderheidsaandeelhouder verliezer van slag om TMG
Minderheidsaandeelhouder verliezer van slag om TMG
22-03-2017

Voorlopig oordeel OK: vrij baan voor Mediahuis/VPE

Lees verder

TMG
Update: VEB naar Ondernemingskamer voor gelijk speelveld bij TMG
Update: VEB naar Ondernemingskamer voor gelijk speelveld bij TMG
09-03-2017

VEB: geen transparant overnameproces en geen gelijk speelveld

Lees verder

TMG
Talpa verhoogt nog een keer en biedt nu 6,50 voor TMG
Talpa verhoogt nog een keer en biedt nu 6,50 voor TMG
06-03-2017

VEB vindt het onbegrijpelijk dat TMG exclusief met Mediahuis/VPE blijft pra…

Lees verder

overname TMG

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}