VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Houdbaarheid dividend CSM twijfelachtig

En weer bezorgt CSM beleggers een kater. Nauwelijks drie maanden na de eerste alarmbel, moet de Diemense producent van bakkerijingrediënten en melkzuur opnieuw aan de noodrem trekken.

Dat hogere grondstofprijzen voor tarwe, maïs, meel en cacao bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer al langer hoofdpijn bezorgen, is inmiddels oud nieuws.

Het onvermogen om deze hogere rekening zonder vertraging door te schuiven richting klanten lag volgens CSM aan de basis van de winstwaarschuwing van hartje zomer.

De leverancier van bakkerijingrediënten, die onder meer cakes en muffins levert aan de horeca, verlaagde destijds al haar ebita-doelstelling. Voor de tweede jaarhelft verwachtte CSM dat volumes en verkoopprijzen zouden herstellen en dat dit zou compenseren voor hogere grondstoffenkosten.

Tang
Maar CSM moet nu toch weer bakzeil halen. Het Diemense concern zit in de tang van zowel een tegenvallende omzet- als margeontwikkeling waardoor de winstgevendheid onder aanhoudende druk staat.

Om de margedruk op te vangen, moeten de kosten in 2012 met 30 miljoen euro omlaag zijn gebracht.

Dat de tegenwind serieus is, blijkt ook wel uit het feit dat bij de tegenvallers inmiddels ook de Purac-divisie hoort. Purac ontwikkelt onder andere melkzuur producten gericht op verbetering van de kwaliteit en houdbaarheid van voedsel en ook hier ziet CSM ‘teleurstellende ontwikkelingen'.

Voor de gevorderde CSM-volgers kwam het winstalarm misschien niet geheel onverwacht. Enkele dagen terug kwam de Britse concurrent Premier Foods met een winstwaarschuwing. Begin juli was hetzelfde patroon te zien.

De winstwaarschuwing van Premier Foods is waarschijnlijk ook de oorzaak voor de koersdaling en bijkomende hoge verkoopvolumes afgelopen vrijdag.

Prijsstrategie pakt verkeerd uit
Het lijkt erop dat CSM met haar agressieve prijsstrategie verkeerd heeft gegokt. Het gehoopte gelijktijdige herstel van afzetvolumes en hogere verkoopprijzen is vooralsnog een illusie gebleken.

De prijsverhogingen die CSM vanaf het tweede kwartaal doorvoerde, waren ‘zeer significant', zo zei topman Hoetmer destijds. ‘We namen als marktleider onze verantwoordelijkheid en dat heeft geleid tot enige volumeverlies, vooral in de VS'. aldus Hoetmer begin augustus.

Duidelijk is dat het ‘langzame herstel van het verkoopvolume', zoals CSM toen zag, zich niet heeft doorgezet en eerdere afzetprognoses onhaalbaar zijn.

Bankafspraken
Met deze nieuwe tegenvaller komt CSM gevaarlijk dicht bij de grenzen van haar bankafspraken. Even rekenen.

Volgens deze convenanten mag de verhouding tussen nettoschuld en bedrijfsresultaat (ebitda) niet hoger uitkomen dan 3,5. Medio dit jaar bedroeg de nettoschuld (korte en lange termijn schulden minus de beschikbare cashmiddelen) 679 miljoen euro.

De eerste jaarhelft leverde een ebitda op van ruim 111 miljoen euro. Voor het net afgesloten kwartaal, op 27 oktober presenteert CSM de derde kwartaalcijfers, mikt Hoetmer op een ebita van 30 miljoen euro. Inclusief afschrijvingen op vaste activa, wat de ebitda oplevert, is dit wellicht zo'n 35 miljoen euro.

En alhoewel in het vierde kwartaal doorgaans een positief seizoenseffect zit, houdt het concern ook voor die periode alvast rekening met een teleurstelling. Voor die periode lijkt een ebitda van 50 miljoen euro niet irreëel.

Dit brengt het bedrijfsresultaat voor heel 2011 op zo'n 200 miljoen euro (2010: 265 miljoen euro) en de nettoschuld/ebitda-ratio nipt onder de kritieke grens.

Dividend omlaag?
Dit krappere financiële jasje maakt een aanstaande dividendverlaging waarschijnlijker. De laatste vijf jaar verhoogde CSM het dividend gestaag van 80 eurocent per aandeel tot 90 eurocent over 2010.

Nu is de vraag of 90 eurocent per aandeel, wat zou neerkomen op een kasuitstroom van 60 miljoen euro, wel haalbaar is.




Gerelateerde artikelen