VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken stelt gerust met handhaving winstverwachting

Geen nieuwe grote tegenvallers bij bierbrouwer Heineken. De winst zal dit jaar vlak blijven ten opzichte van vorig jaar. Hoewel geen geweldige prestatie, voor beleggers toch een biertje waard.

Medio dit jaar werd Heineken op de beurs flink afgestraft. Na een goed verlopen eerste jaarhelft - winststijging : 5,7 procent - zou het resultaat over geheel het jaar vlak zijn.

Een slechte zomer in Europa, met 45 procent van de omzet nog altijd veruit de grootste markt voor Heineken, en teruglopende consumentenvertrouwen werden als redenen aangedragen voor een zwakke tweede jaarhelft.

Zon breekt door
Met de economie is het sindsdien niet beter geworden, maar in de laatste twee weken van september is de zon weer terug en dat heeft de Europese bierverkoop weer wat opgekrikt.

Uiteindelijk daalden de verkochte biervolumes in West-Europa in het derde kwartaal met 1,7 procent. Dat steekt nog altijd schril af tegen de groeiende verkopen in de opkomende markten waar Heineken actief is.

In Centraal- en Oost-Europa gingen de volumes in het derde kwartaal autonoom met 5,8 procent omhoog en in Afrika en het Midden-Oosten zelfs met 6,4 procent.

In de regio ‘Americas' was sprake van een autonome volumegroei van 0,8 procent. Tegenover een goede ontwikkeling in landen als Brazilië, Chili en Argentinië, staan aanhoudend minder verkochte liters bier in de Verenigde Staten.

In Mexico bleven de volumes vlak ten opzichte van vorig jaar. Door een noodzakelijke herpositionering van de overgenomen Femsa-biermerken verloor Heineken in de eerste jaarhelft in Mexcio flink marktaandeel. Dat zal nog altijd het geval zijn, maar de weg omhoog lijkt ingeslagen.

Geen nieuwe tegenslag
Het derde kwartaal Heineken leverde uiteindelijk een autonome omzetgroei van 3 procent op. Het bedrijfsresultaat daalde, maar dat was wel voorzien.

Geen nieuwe ‘winstwaarschuwing' derhalve. De voor bijzondere posten geschoonde nettowinst zal ongeveer in lijn liggen met vorig jaar. Heineken verdiende toen 1.445 miljoen euro, gelijk aan 2,56 euro per aandeel.

Internationalisatie
Hoewel het nu allemaal mee blijkt te vallen, blijft de kritiek op Heineken overeind. In tegenstelling tot de grote concurrenten te zwaar leunt op de krimpregio's West-Europa en de Verenigde Staten.

Femsa was een mooie overname, maar zeker niet goedkoop en met de nodige aanvangsproblemen.

Met meer marketing en kostenbesparingen kom je een eind, maar grotere stappen van Heineken zijn gewenst om niet te veel van het weer afhankelijk te zijn.




Gerelateerde artikelen