VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terughoudende consument eist tol bij Nederlandse bedrijven

Volgens het CBS is de Nederlandse consument in oktober nog nooit zo pessimistisch geweest over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Op de beurs krijgen retailbedrijven de zwarte piet.

Bezuinigingen, afnemende koopkracht, korten op pensioenen, oplopende werkloosheid en dalende beurskoersen en huizenprijzen.

De niet-aflatende slecht nieuwsshow in de media grijpt Nederlandse consument bij de strot.

De portemonnee blijft in de achterzak. En dat merken retailers als Macintosh - actief in woninginrichting en schoenen - en Beter Bed aan den lijve, zo blijkt uit de derde kwartaalcijfers.

Eerder al had Sligro (supermarkten en groothandel) geklaagd over het tanende vertrouwen van de Nederlandse consument.

Een bedrijf als Mediq (apotheken en medische hulpmiddelen) stelde evenzeer teleur en wordt direct geraakt door overheidsbezuinigingen in de gezondheidszorg.

Macintosh
Macintosh (ketens als Manfield, Dolcis en Kwantum) spreekt in het derdekwartaalbericht zelfs over uitzonderlijk slechte marktomstandigheden.

De retailer uit Maastricht moet steeds vaker met kortingsacties komen om de voorraden niet te ver te laten oplopen.
In het derde kwartaal daalde het bedrijfsresultaat ‘aanmerkelijk' (30 tot 45 procent) en over geheel het jaar wordt zelfs een forse (>45 procent) teruggang van het bedrijfsresultaat voorzien.

Naast de terughoudende consument speelt een toenemende concurrentie van online-schoenenverkopers als Zalando Macintosh parten.

Beter Bed
Slaapkamerdetaillist Beter Bed heeft over het derde kwartaal een mooie winstgroei van 17,4 procent gerealiseerd, maar voor het lopende kwartaal ziet het er beduidend minder fraai uit.

Het Nederlandse consumentenvertrouwen is vanaf augustus flink teruggelopen en dat resulteert in eigen land in een fors lagere orderontvangst.

Gelukkig voor Beter Bed is de Duitse consument minder uit zijn doen geraakt door alle financiële onrust. De omzetontwikkeling bij onze oosterburen laat in oktober nog steeds een positief beeld zien.

Hoewel Duitsland de grootste markt is voor Beter Bed kan dit kan niet voorkomen dat het resultaat van de onderneming in het vierde kwartaal waarschijnlijk lager zal uitvallen dan vorig jaar.

Hoeveel lager kan het bedrijf niet zeggen. Toch een flinke tegenvaller , met name omdat het vierde kwartaal vorig jaar goed was voor ruim 40 procent van de jaarwinst.

Positief daarentegen is wel weer dat Beter Bed een ongewijzigd interim-dividend van 47 cent per aandeel beschikbaar stelt (ex-dividenddatum 1 november).

Dat neigt naar dividendstabilisatie over het gehele jaar toen beleggers blij werden gemaakt met en pay-out van 100 procent en 1,30 euro kregen uitgekeerd.

Dan moet die 1,30 per aandeel wel verdiend worden zou je zeggen. Na negen maanden staat de teller op 83 cent en het vierde kwartaal van vorig jaar leverde 56 cent op.

In het vierde kwartaal moet dus minimaal 47 cent per aandeel (-16 procent) binnen komen.
Op de huidige koers van 15,10 euro zou een stabiel dividend toch een aardig dividendrendement van 8,6 procent opleveren. Daar staan dan wel onzekere vooruitzichten tegenover.

Mediq
Een andere smallcapper die deze week teleurstelde is Mediq. Het bedrijfsresultaat daalde het afgelopen kwartaal met 13 procent, met name door aanhoudende prijsdruk van medicijnen in Nederland.

Het resultaat van de Nederlandse apotheken van Mediq daalde met liefst 42 procent, terwijl in Polen zelfs een klein verlies werd geleden.

Deze teruggang kon niet gecompenseerd worden door de directe levering van medische hulpmiddelen, waar Mediq internationaal fors op inzet.

Hier was weliswaar sprake van omzetgroei, maar de marge liep met 50 basispunten terug, vooral door prijsdruk in de Nederlandse ziekenhuismarkt.

Mediq hield wel vast aan de eerder afgegeven jaarprognose, maar die wordt door analisten inmiddels sterk in twijfel getrokken.




Gerelateerde artikelen