VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TMG's vlucht naar voren maakt geen indruk

Telegraaf Media Group (TMG) trekt 300 miljoen euro uit voor overnames, voornamelijk om de online-activiteiten meer body te geven. En meer winst te maken. Beleggers en analisten reageren sceptisch.

Zoals alom verwacht gaat TMG fors expanderen in online-activiteiten, zo liet het mediabedrijf aandeelhouders weten.

Ondanks de overname van social media site Hyves vorig jaar betrekt TMG nog slechts 12 procent van de omzet uit online, onvoldoende om de krimp bij de traditionele gedrukte activiteiten te compenseren.

Transformatie
Onder leiding van ceo Heman van Campenhout gaat TMG het concern omturnen tot een leidend crossmediaal bedrijf in Nederland.

De inkomsten uit Print (kranten en advertenties) zijn momenteel goed voor circa 70 procent van de concernomzet. In 2016 is het streven dat circa de helft van de omzet en tweederde van de winst uit andere media dan print afkomstig is.

Gedrukte versies blijven volgens Van Campenhout een belangrijke aanjager binnen de strategie en TMG wil via overnames zijn leidende positie hierin verstevigen.

De echte groei moet echter uit online komen, social media, video online en e-commerce. Print, online en Radio worden dusdanig ingezet dat deze elkaar daadwerkelijk moeten gaan versterken.

Online is nu nog een samenraapsel van allerlei activiteiten (TMG telt 75 websites) die veel beter georganiseerd moeten worden.

Financieel ambitieus
Van Campenhout en de zijnen geloven heilig in het lucratieve van de geïntegreerde mediastrategie, want het heeft uiterst ambitieuze financiële doelstellingen voor 2016 geformuleerd.

De omzet moet de komende vijf jaar groeien van een verwacht niveau van 570-590 miljoen euro over 2011 naar 800-900 miljoen euro in 2016.

Dit zal zowel via autonome groei als via acquisities bereikt moeten worden. Een eerste target is al gesignaleerd. Het gaat om het Franse Megastar (jaaromzet circa 24 miljoen euro), internationalisatie dus van de puzzelbladen van Keesing Media Group.

Het bedrijfsresultaat dient in 2016 toe te zijn genomen van 59-64 miljoen euro over 2011 tot 120-135 miljoen euro.
Een dikke verdubbeling, die ook hier weer zowel autonoom als via aankopen dient te groeien. Kostenbesparingen moeten vooral de marge van print op peil houden.

De operationele (ebitda) marge zou daardoor stijgen van 10 procent tot 15 procent. Aandeelhouders zullen deels meeprofiteren in de vorm van een hoger dividend. Nadere details ontbreken.

Buiten de winstprognose voor dit jaar vallen een reorganisatielast van 35 miljoen euro en mogelijke afwaarderingen op deelnames en aankopen van maximaal 60 miljoen euro. Vooral op de waarde van Sky Radio moet in de boeken flink worden terug geschroefd.

Beleggers dienen voor volgend jaar rekening te houden met een daling van het bedrijfsresultaat met circa 20 procent en een waarschijnlijk nog stevigere margedruk.

2012 wordt dan ook als een overgangsjaar gezien, waarin geïnvesteerd wordt in een groeiversnelling en de nodige organisatorische aanpassingen gemaakt moeten worden.

Terughoudende reactie
Opvallend in de strategie van TMG is de totale afwezigheid van televisie. Na de mislukte overnamepoging van SBS Nederland lijkt het er nu op dat TMG de handdoek in de ring gooit. Opmerkelijk omdat TMG dit toch als een belangrijke groeimarkt zag.

Verder is onduidelijk op welke wijze TMG de ambities precies wil gaan invullen. Hyves zal een belangrijke rol gaan spelen in de online-strategie, maar Hyves zelf heeft het bijzonder zwaar met een afkalvend gebruik.

De concurrentie van met name Facebook is enorm. Vaag blijft hoe de financiële prestaties van Hyves zijn, terwijl dat toch essentieel is voor de geloofwaardigheid van de nu gestelde financiële doelen.

De markt is in ieder geval niet overtuigd gezien de toch flinke koersdaling van 3,5 procent in een stijgende beurs.
Een vlucht naar voren onder moeilijke marktomstandigheden maakt beleggers terughoudend.
Gerelateerde artikelen