VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech herbevestigt lange termijn doelstellingen

Technische dienstverlener Imtech ligt naar eigen zeggen goed op koers de doelstellingen voor 2015 te halen. Getuige de koersval van 30 procent vorig jaar zijn beleggers terughoudend.

Met de koersval van 30 procent verloor Imtech vorig jaar circa 750 miljoen euro aan beurswaarde. De technische dienstverlener behoorde daarmee tot de slechts presterende midkappers.

Opvallend omdat het bedrijf toch redelijk defensief is vanwege het grote aandeel onderhoudscontracten in de omzet en de orderintake op een goed niveau blijft.

Geen winstwaarschuwing
Het concern uit Gouda ervaart in een aantal landen dan weliswaar de nodige tegenwind, het heeft aldoor vastgehouden aan de doelstellingen voor 2011 en de lange termijn doelstellingen voor 2015.

Dat impliceert over 2011 een verdere groei van het bedrijfsresultaat (ebita) en voor 2015 een omzet van 8 miljard euro bij een operationele marge van 6-7 procent. Over 2011 zal de omzet een kleine 5 miljard euro bedragen en de marge rond de 5,7 procent zijn uitgekomen.

“Imtech zal het jaar 2011 goed afsluiten en is prima gepositioneerd voor verdere groei in 2012”, aldus ceo René van der Bruggen tijdens de traditionele nieuwjaarstoespraak.

Verklaring
Een verklaring vinden voor de grote koersval is dan ook niet eenvoudig. Aan de financiële positie zal het waarschijnlijk niet liggen.

Imtech heeft de financiering voor de beoogde groei de komende jaren al rond en de verhouding nettoschuld/ebitda van 1,7 medio dit jaar ligt ruim binnen de bankeisen.

Door een recente onderhandse plaatsing van obligaties ter grootte van 300 miljoen dollar bij institutionele beleggers, heeft Imtech zijn afhankelijkheid van banken ook gereduceerd.

De reden van de koersdruk moet dan toch bij de probleemregio’s worden gezocht.
En dat spreken we met name over de Benelux, goed voor 20 procent van de omzet, waar door felle concurrentie de marge is teruggevallen tot slechts 2,8 procent en de orderintake terugloopt.

Imtech is druk doende de Benelux operaties te herstructureren, maar daarvan is in de cijfers tot op heden niet veel te merken.

Daarnaast heeft technische dienstverlener het lastig in landen als Spanje, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Met name in Spanje gaat het niet zo goed, omdat de Spaanse vastgoedmarkt volledig tot stilstand is gekomen.

Toch ook pluspunten
Imtech doet het echter zeker niet slecht. Het orderboek ontwikkelt zich uitstekend en is het afgelopen jaar met nog eens 12 procent toegenomen tot 5,8 miljard euro, gelijk aan een dikke jaaromzet.

In met name Nederland, Spanje en in het segment Marine, waar Imtech de technische installatie in schepen verzorgt, daalt de orderontvangst.

Daar staat tegenover dat in de clusters Duitsland & Oost-Europa (met name Polen), UK & Ierland, Nordic en ICT de vraag zich goed tot zeer goed ontwikkelt. Alleen Duitsland al is goed voor circa 40 procent van Imtech’s bedrijfsresultaat.

Autonome groei
Bemoedigend te horen is ook dat de nagestreefde groei naar een omzet van 8 miljard euro in 2015 voor ongeveer de helft door autonome groei tot stand kan komen.

Imtech verwacht vooral veel van zijn ‘groene’ technische energie oplossingen. Verder zal Imtech de komende jaren extra profijt gaan trekken van de overname van het Zweedse NEA, waarvoor het vorig jaar nog een aandelenemissie deed.

Imtech zal in Scandinavië de elektrotechnische en werktuigbouwkundige disciplines gaan integreren en klanten daarmee een uniek totaalpakket kunnen leveren.

Mogelijkheden voor overnames zijn er volgens Van der Bruggen ook genoeg en daar is dus ook voldoende geld voor.

Op 7 februari zal Imtech de jaarcijfers 2011 bekendmaken en krijgen we meer inzicht in de margeontwikkeling over de verschillende regio’s.

Beleggers reageerden eindelijk weer eens positief op de geluiden uit Gouda, maar dat mag dan ook wel weer eens.  




Gerelateerde artikelen