VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Analisten weten zich geen raad met koersbewegingen Aperam

Wie op de juiste tijden was in- en uitgestapt bij het aandeel Aperam had grof geld kunnen verdienen. De meeste adviezen van analisten kunnen de prullenbak in.

Eind januari vorig jaar werd Aperam, de roestvrijstaaldivisie van ArcelorMittal, separaat naar de Amsterdamse beurs gebracht.

Het leek een goed verhaal. Op eigen benen zou Aperam betere groeikansen hebben, zo werd door ArcelorMittal voorgesteld.

Gescheiden van het moederconcern hoefde het niet meer te vechten voor kapitaal. De beurs bood immers de mogelijkheid aandelen uit te geven.

Bovendien ontstond speculatie dat Aperam zich sterk zou roeren in een consolidatieslag in de sector, dan wel zelf overgenomen zou worden.

Van een emissie of een overname is het nog niet gekomen. Wel is de beurswaarde van Aperam flink in elkaar gezakt. Inmiddels is er consolidatie gaande, maar Aperam is daar niet bij betrokken.

Koersverloop turbulent
Geïntroduceerd tegen een prijs van €28 per aandeel ging de koers in begin nog even omhoog naar 31,50 om vervolgens op 23 september 2011 een voorlopig dieptepunt van 9,41 euro aan te tikken.

Aperam ging het jaar uit op 10,90 euro, maar noteert inmiddels rond de 17 euro. Voor wie begin dit jaar was ingestapt betekent dat een koerswinst van liefst 56 procent.

Niet dat het nu ineens zo geweldig gaat met het nog altijd verliesgevende bedrijf, maar consolidatie in de sector heeft weer de nodige fantasie in het aandeel gebracht.

Het Finse roestvrijstaalbedrijf Outokumpo neemt Inoxum, de roestvrijstaaltak van het Duitse ThyssenKrupp over. De Europese roestvrijstaalmarkt kampt met een overcapaciteit van circa 15-20 procent.

Via een consolidatie kan een sanering op gang komen wat gunstig is voor de prijzen van roestvrijstaal. Voor Aperam is dat van groot belang omdat het circa 70 procent in Europa afzet. De rest wordt verkocht in Brazilië.

Analisten
Wie zich liet leiden door de adviezen van analisten zal weinig plezier hebben beleefd aan de investering. ING kwam medio februari 2011 al snel met een koopaanbeveling met koersdoel 36 euro.

Het superieure productenpalet, de hoogwaardige, deels op biomassa gestoelde productiefaciliteiten in Brazilië en de ten opzichte van andere roestvrijstaalbedrijven ‘gunstige waardering' maakten ING enthousiast.

In september vorig jaar verlaagde ING het koersdoel evenwel naar 18 euro om dit begin november nog wat verder te verlagen tot 16 euro.


Het koopadvies bleef immer van kracht, omdat de beurskoers van Aperam al een heel stuk verder was gezakt.

Jaarcijfers
ING weet van geen ophouden en heeft, na het forse herstel van het aandeel, het koersdoel weer verhoogd naar 20 euro. Met dank aan de onlangs gepubliceerde jaarcijfers kan het koopadvies gehandhaafd blijven. "Nog altijd onderschat en ondergewaardeerd", zo luidt de titel van het laatste ING-rapport over Aperam.

Aperam verwacht dat het ebitda-resultaat in het eerste kwartaal van 2012 hoger zal liggen dan de 53 miljoen dollar dat over het vierde kwartaal 2011 is verdiend.

Onderaan de streep bleef Aperam in het vierde kwartaal in de rode cijfers. Het verlies van 46 miljoen dollar was zelfs nog wat hoger dan de 41 miljoen die in het derde kwartaal verloren werd.

Hoewel Aperam zelf terughoudend blijft over 2012 geldt dat dus niet voor ING. De analist daar smult van de schuldreductie bij het bedrijf en gelooft in hoger staalprijzen door de sectorconsolidatie.




Gerelateerde artikelen