VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Elektronicabedrijf Neways laat margedoelstelling varen

Neways heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt, maar de winst blijft duidelijk achter. Een structureel probleem, want Neways gooit zijn margedoelstelling over boord.

Elektronicabedrijf Neways heeft er de afgelopen jaren enorm aan getrokken de organisatie minder gevoelig te maken voor marktschommelingen.

Hoewel hier intern grote slagen zijn gemaakt, is de buitenwereld alleen maar robuuster geworden.

De grote economische onrust is reden voor het bedrijf uit Son de operationele margedoelstelling van 7 procent drastisch bij te stellen.

Was het aanvankelijk de bedoeling deze 7 procent als een minimum marge door de cyclus heen te kunnen maken, nu wordt dit percentage alleen nog haalbaar geacht tijdens jaren van hoogconjunctuur.

Dat maakt nog al wat uit. De verschillen tussen laag- en hoogconjunctuur zijn bij Neways nog altijd enorm.

Het feit dat de marge het afgelopen jaar, ondanks de hogere omzet, is gedaald van 3,3 procent naar 3,1 procent zal het tweekoppige bestuur aan het denken hebben gezet.

Zwakke historie
De laatste keer dat Neways tot een operationele marge van boven de 7 procent uitkwam was in 2007 (marge 7,5 procent), na het jaar ervoor op 7 procent te zijn uitgekomen.

Dat waren topjaren voor het bedrijf en nu wordt dus eigenlijk gesteld dat het voorlopig niet beter dan dat zal worden.
Op zich wel realistisch, want sinds 2007 is de operationele marge niet meer boven de 3,3 procent uitgekomen en geraakte Neways in 2009 in de verliezen.

Jaarcijfers 2011
Aan de omzet ligt het dus niet, want die is het afgelopen jaar met 12 procent gestegen tot 283,9 miljoen euro, boven het oude record uit 2007 van 281 miljoen euro.

Neways had vooral veel werk in de industriële, automotiveen halfgeleiderssector, waar ASML een grote klant is.
Minder goed verging het in de kleinere defensietak, waar overheidsbezuinigingen hun tol eisten.


De groei van het bedrijfsresultaat met 5 procent tot 8,8 miljoen euro en de voor buitengewone posten geschoonde nettowinst (+2 procent) tot 5,2 miljoen euro bleven flink achter.

Neways had het afgelopen jaar flink last van materiaaltekorten bij toeleveranciers, met name door de nucleaire ramp in Japan, waardoor het flink meer kosten heeft moeten maken.

Daarnaast heeft onderbezetting bij de werkmaatschappij in het Duitse Kassel de resultaten flink gedrukt. Neways heeft zelfs een reorganisatielast van 1,4 miljoen euro moeten nemen.

Hierdoor is de nettowinst uitgekomen op 3,8 miljoen euro (39 cent per aandeel), een kwart minder dan vorig jaar en slechts een kwart van de 1,56 euro per aandeel die in 2007 werd verdiend.

Geen dividendstabilisatie
Het voorgestelde dividend van 12 cent per aandeel ligt ook een kwart onder de uitkering van vorig jaar.
En dat is toch jammer. Neways staat er financieel zeer goed voor. De solvabiliteit bedraagt een gezonde 43,5 procent en de nettoschuld is beperkt tot 3,3 miljoen euro bij een eigen vermogen van 49,6 miljoen euro.

Het bedrijf zegt dat 2012 bemoedigend van start is gegaan en het orderboek verder is aangedikt. Per ultimo 2011 had Neways een orderportefeuille van 67,1 miljoen euro, 7 procent lager dan eind 2010.

Het lagere dividend zal in het perspectief van de naar verwachting structureel lagere winstgevendheid gezien moeten worden.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen