VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 maart 2012

Retailer Macintosh moet zwaarder inzetten op internetverkoop

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Macintosh Retail Group kijkt terug op een bijzonder moeilijk 2011 en ook dit jaar is de marktsituatie uiterst onzeker. Tegen wil en dank moet het concern flink aan de bak om de slag op internet niet te missen.

Macintosh, bekend van Kwantum en schoenenketens als Manfield, Dolcis en Scapino, heeft het bijzonder zwaar. De consument houdt de hand op de knip en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.

Toch vallen de feitelijke jaarcijfers nog mee, want bij het halfjaarbericht leek 2011 een rampjaar te worden. De koers loopt dan ook enkele procenten op.

Macintosh ervaart niet alleen moeilijke omstandigheden in de winkelstraten, ook bij de online-verkopen is het vechten geblazen.

Vooral het Duitse Zalando, maar ook het Zweedse Brandos timmeren stevig aan de weg vooral ook op het gebied van online schoenenverkoop.

Het afgelopen jaar verkocht de retailer uit Maastricht voor 25,1 miljoen euro via de webwinkels. Dat is 40 procent meer dan vorig jaar, maar nog geen 3 procent van de concernomzet.

Dat zal veel meer moeten worden, gezien de ontwikkelingen in de retailmarkt. Macintosh moet dus nog stevig aan de bak om een graantje mee te pikken van deze trend.

Het concern heeft voor dit jaar 25 miljoen euro opzij gezet voor investeringen in de fysieke winkels en in de virtuele shops.

Jaarcijfers
Geen rampjaar dus voor Macintosh, maar wel een met een stevige omzet- en winstdaling.

Het bedrijf rapporteert wel een omzetgroei van 6,3 procent, maar dat komt door de bijdrage van de vorig jaar gekochte Britse schoenenketen Jones Bootmaker.

Autonoom daalde de omzet met 3,5 procent, waarmee het bedrijf het slechter doet dan de 1 procent krimp van de non-food detailhandelsverkopen die het CBS heeft afgegeven.

De schoenenverkoop (Fashion), goed voor liefst 76 procent van de totale omzet, zag de verkopen met 3,5 procent inzakken. Naast het slechte consumentenvertrouwen, zaten ook de weersomstandigheden tegen en daalde de waarde van het Britse pond tegenover de euro.

Het bedrijfsresultaat van Fashion kreeg een behoorlijke knauw en zakte van 42,4 miljoen euro naar 29,6 miljoen euro. Hiervan komt ook nog 4,8 miljoen euro op naam van Jones Bootmaker.

Dit betekent dat de operationele marge van de schoenenbusiness is teruggelopen van 7,0 procent naar 4,4 procent.
Kwantum verloor eveneens 3,5 procent omzet, maar leverde een prima prestatie door er zelfs een licht hoger bedrijfsresultaat uit te persen: 9,6 miljoen euro, tegen 9,0 miljoen euro het jaar ervoor.

Uiteindelijk daalde de nettowinst uit te continueren activiteiten van 32,7 miljoen euro naar 21,9 miljoen euro, gelijk aan 0,82 cent per aandeel. Inclusief eenmalige kosten bedraagt de nettowinst 19,0 miljoen euro.

Desinvesteringen
Helemaal onderaan de streep heeft Macintosh een netowinst geboekt van 98,8 miljoen euro. Dat komt door de boekwinst op het verkochte BelCompany (circa 90 miljoen euro), verwachte boekverliezen op de te verkopen ketens Halfords en GP Décors en de exploittieresultaten van deze drie ketens.

Dividend
Macintosh stelt voor een volledig cashdividend van 70 cent per aandeel uit te betalen, ondanks de winstval 3 cent meer dan vorig jaar.

Dit heeft uiteraard van doen met de gerealiseerde boekwinst op BelCompany. Enkele beleggers en analisten hadden op een hoger bijzonder dividend gerekend.

De retailer doet er echter verstandig aan het nodige geld achter de hand te houden, want de marktomstandigheden worden er niet eenvoudiger op.

Macintosh onthoudt zich dan ook van een winstvoorspelling. Logisch omdat vrijwel de gehele jaarwinst in de tweede jaarhelft wordt gerealiseerd en het voor het eerst de verlieslatende eerste maanden van Jones Bootmaker in de cijfers moet opnemen.

LEES MEER:

28 juli 2011

14 juli 2011

 23 maart 2011

4 maart 2011

19 januari 2011

24 oktober 2010


Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

VEB ondersteunt curatoren  bij onderzoek naar faillissement Macintosh
VEB ondersteunt curatoren bij onderzoek naar faillissement Macintosh
29-01-2018

De Vereniging van Effectenbezitters en de curatoren bundelen de krachten in…

Lees verder

macintosh accountant
Tussen woorden topman en realiteit zit bij Macintosh flink wat licht
Tussen woorden topman en realiteit zit bij Macintosh flink wat licht
21-12-2015

Macintosh publiceerde maandag een onheilspellend persbericht. Er wordt gesp…

Lees verder

macintosh overname
Macintosh moet met resultaten twijfel over voortbestaan wegnemen
Macintosh moet met resultaten twijfel over voortbestaan wegnemen
16-11-2015

Macintosh houdt na de verkoop van Kwantum een flink kleinere nettoschuld ov…

Lees verder

macintosh
Macintosh verkoopt tafelzilver om schulden draaglijk te houden
Macintosh verkoopt tafelzilver om schulden draaglijk te houden
19-06-2015

Retailconcern Macintosh wil onderdelen verkopen om de schulden te dempen. H…

Lees verder

macintosh retail

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}