VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore gaat terug naar af

De kogel is door de kerk. De nieuwe topman van SBM Offshore kiest voor een terugkeer naar de oude specialiteit van SBM, de bouw en verkoop of verhuur van drijvende installaties voor diepzeeboren op olie en gas.

Geen nieuwerwetse mallotigheden meer, maar terug naar de basis. Dat is inzet bij SBM Offshore.

De nieuwe topman Bruno Chabas 'de strategie te gaan aanscherpen.' Het moet weer vertrouwd, minder risicovol en eenvodiger. 

In de woorden van Chabas klinkt dat zo: "SBM Offshore focust zich nu exclusief op FPSO's, het product waar we in excelleren."

Deze omgebouwde mammoettankers, ofwel ‘floating production storage and offloadings' (FPSO's), kunnen olie en gas uit zee oppompen, opslaan en overladen voor klanten als Shell en Petrobras.

Aan mobiele offshore productie units (MOPU) lijkt het bedrijf zich voorlopig niet meer te wagen. Dit is één grote flop geworden voor de Schiedamse concern.

Twee van zulke boorflatformprojecten, Yme en Deep Panuke, vielen namelijk veel duurder uit dan begroot.

In 2011 liet SBM Offshore al weten 450 miljoen dollar af te boeken op de projecten. Nu wordt daar - SBM Offshore waarschuwde eind januari al voor extra afboekingen - nog eens 407 miljoen dollar bij opgeteld.

De in begin 2011 nog voorgespiegelde nettowinst is ondertussen weggevaagd. Het bedrijf schrijft dieprode cijfers.

Ruim 440 miljoen dollar verlies (versus 276 miljoen dollar winst in 2010) is geen leuke start voor Bruno Chabas, die 1 januari 2012 het stokje overnam van Tony Mace.

SBM Offshore keert in lijn met het dividendbeleid dit jaar geen dividend uit. Dat betaalt het offshore bedrijf niet in verlieslatende jaren. In 2010 keerde SBM nog 71 dollarcent, het jaar daarvoor 67 dollarcent.

Er is wel geld in kas om net als vorig jaar 60 miljoen dollar uit te keren, maar het bedrijf wil er niet aan.

Meer orders dan ooit
Als de orderportefeuille wordt bekeken lijkt er geen vuiltje aan de lucht bij SBM Offshore. Eind 2011 heeft het concern zelfs een beter gevulde portefeuille dan ooit tevoren.

Maar ja, dat was in 2010 ook zo. Beleggers moeten zich hier dan ook niet op blindstaren. Het zegt niks over de uitvoering en afwikkeling van projecten, die slecht kunnen aflopen, zoals de rampprojecten Yme en Deep Panuke hebben laten zien.

Bij de duurder uitgevallen (MOPU) projecten is nog onenigheid wie voor welke hogere kosten opdraagt, SBM Offshore of Talisman, de klant van SBM. Hierover lopen nu enkele rechtszaken, waarvan een eerste uitspraak in het voordeel van Talisman is uitgevallen.

Toekomst
SBM gaat zich focussen op FPSO's. Een voordeel van deze tak van sport is dat contracten voor het leasen en onderhouden van FPSO's voor langere tijd worden afgesloten, waardoor SBM verzekerd is van een stabiele kasstroom.

Het bedrijf heeft voor de hernieuwde, maar feitelijk oude strategie al een last genomen van 38 miljoen euro.




Gerelateerde artikelen