VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bestuurders PostNL lijken niet meer te geloven in hoger bod

Bestuurders van PostNL hebben een deel van hun aandelen de deur uit gedaan. Blijkbaar verwachten ze geen hoger bod op TNT Express, waarin PostNL grootaandeelhouder is. Verstandig om ze te volgen?

Recente aandelenverkopen van het eigen bedrijf is PostNL-bestuurders Koorstra, Aben en Verhagen op veel kritiek komen te staan.

De timing is op zijn minst ongelukkig nu zusterbedrijf TNT Express middenin een overnamesituatie zit. PostNL is direct betrokken omdat het 30 procent van Express in handen heeft.

Topman Harry Koorstra verkocht voor een kleine 120.000 euro, bijna twee-derde van zijn aandelen in het postbedrijf.

Collega's Herna Verhagen (een kleine ton) en Gerard Aben (14.000 euro) verkochten ook fikse pakketten aandelen.

De verkooporders werden krap een week na het bod van 20 februari van het Amerikaanse UPS ingelegd.

Signaal
De bestuurders lijken niet op een biedingsstrijd te gokken die de koers van het aandeel TNT Express omhoog duwt.

Anders zouden ze de stukken wellicht hebben aangehouden. PostNL profiteert via haar 30 procent belang in TNT Express bij hogere biedingen op het Express bedrijf.

Koorstra en consorten lijken met de afbouw van de portefeuille akkoord te gaan met de overnameprijs van negen euro per aandeel.

Toch een beetje opmerkelijk omdat TNT Express zelf het bod als te laag bestempelde. Bovendien gaat er in de markt nog altijd het gerucht dat FedEx mogelijk een hoger bod op tafel wil leggen.

PostNL lijkt geen zin te hebben in spelletjes. Het concern heeft de ongeveer 1,5 miljard euro die het binnen krijgt als de overname slaagt hard nodig om een pensioengat te dichten en (beloofd) dividend uit te keren.

Onderzoek
Als bestuurders aandelen in hun eigen bedrijf (bij)kopen veert de koers in de 12 maanden daarna op, zo blijkt uit onderzoek. Omgekeerd krijgt de koers een optater, als bestuurders een verkooporder inleggen.

Bestuurders kunnen met aan- of verkopen een signaal geven over hun visie op succes in de toekomst. Het hoogste echelon van een bedrijf zit immers dichter op de bal dan buitenstaanders, waardoor zij succeskansen beter kunnen inschatten.

Kopende topmannen
Zijn er ook bestuurders die wel vertrouwen hebben in hun business? Zeker. Zo kocht KPN topman Eelco Blok vijftig duizend aandelen in van het telecombedrijf om zijn vertrouwen te tonen in het bedrijf (bij elkaar een kleine vier ton euro).

En dit vertrouwen is hard nodig. KPN heeft te maken met flinke tegenwind.

De topman van automatiseerder Ordina, Stépan Breedveld, kocht vorige week tweehonderd duizend aandelen in zijn bedrijf. Ook president-commissaris Johan van der Werf kocht honderdduizend stukken.

Het concern zag in oktober geen andere mogelijkheid dan een flinke hoeveelheid nieuwe aandelen bij te drukken om te kunnen overleven. Breedveld lijkt met de uitbreiding van zijn aandelenpakket te zeggen dat hij het bedrijf weer op de rails heeft.

Misbruik signaalfunctie
Onderzoek naar de impact van in eigen aandelen handelende bestuurders is vaak gebaseerd op honderden waarnemingen. De uitkomst is dat de koers gemiddeld stijgt, of daalt.

Niet zelden wordt "gemiddeld" gemakshalve (door journalisten) achterwege gelaten. Dit is gevaarlijk, want soms stort na de aanschaf de koers als een plumpudding in elkaar.

Kijk maar naar het geval Maurice Lippens. De oud president-commissaris van Fortis kocht eind 2008 80.000 aandelen in zijn eigen bedrijf tegen een koers van 8,90 euro per stuk.

Met de aanschaf wilde Lippens signaleren dat hij er vertrouwen in had dat de bank de grote problemen waar het mee kampte (kredietcrisis, integratie ABN Amro) zou overwinnen. De rest is geschiedenis.




Gerelateerde artikelen