VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 april 2012

Steun voor internetstrategie Telegraaf brokkelt af

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers waren al niet overtuigd en nu heeft ook grootaandeelhouder Cyrte kritiek op de internetstrategie van Telegraaf Media Group.

Ligt de toekomst van Telegraaf Media Groep (TMG) bij de krant of op internet?

De nog verse TMG-topman Herman van Campenhout neigt naar het laatste, maar en nu maakt ook investeringsfonds Cyrte zich openlijk zorgen.

Behaalt TMG momenteel nog circa 75 procent van de omzet uit gedrukte kranten en puzzelbladen (print), in 2016 is het de bedoeling dat de helft van de omzet en tweederde van het resultaat uit andere media komen, voornamelijk internet.

Consolidatie
Van Campenhout wil wel meedoen in de consolidatieslag die zich momenteel in krantenland voordoet, maar de focus ligt toch duidelijk op online.

TMG heeft 300 miljoen euro klaarliggen voor acquisities, geld dat het concern vooral in internet zal investeren.
Cyrte, met 20 procent van de aandelen TMG in bezit en vermogensbeheerder van John de Mol toch geen kleine jongen, ziet dat graag anders.

Door actief mee te doen in de consolidatieslag in de krantenbusiness kan tegenwicht geboden worden aan de druk op de winstgevendheid die hier heerst, zo redeneert de grootaandeelhouder.

Veel uitgevers hebben het moeilijk en kunnen tegen een lage prijs worden gekocht. Dat moet kostenvoordelen opleveren. Zo staat NDC Mediagroup te koop en valt er mogelijk wel wat te schnabbelen bij Mecom, eigenaar van Wegener.

Cyrte is bang dat als TMG de kranten minder prioriteit geeft deze alleen maar verder in waarde zullen dalen, terwijl al de investeringen in internet mogelijk niet het gewenste rendement zullen opleveren.

Meerwaarde
Frank Botman, fondsbeheerder van Cyrte, zegt in een interview met het Financieele Dagblad dat alleen al de puzzelbladen, Sky Radio en het zes- procentbelang van TMG in he Duitse mediabedrijf ProSieben Sat.1 een waarde van 15-16 euro per aandeel TMG vertegenwoordigen.De huidige koers van TMG bedraagt slechts 9 euro, al komt daar door het ongenoegen van Cyrte ineens 5 procent bij.

Gewantrouwd
Het is wel te begrijpen dat Cyrte zich niet op zijn gemak voelt bij de strategie die Van Campenhout eind vorig jaar ontvouwde.

TMG heeft al niet zo'n geweldig track record waar het gaat om de eigen strategie en koerswijzigingen. De overname van social mediasite Hyves leek een aardige zet, maar de betaalde prijs was hoog en de concurrentie met Facebook is moordend.

Volgens Van Campenhout kan een verdere focus op internet de operationele marge van het concern stuwen van de huidige 10 procent naar 15 procent. Een bijna ongeloofwaardige progressie.

Kosten voor de baten
Om dat te bereiken zal TMG in 2012 eerst door een overgangsjaar moeten waarin het bedrijfsresultaat met liefst circa 20 procent zal dalen ten opzichte van het ook al met 20 procent gedaalde resultaat van vorig jaar.
En dan dus maar weer afwachten of de mooie beloften van TMG bewaarheid worden.

Feit is wel dat de markt in Print door druk op advertenties en oplagen zwaar tegen zit en de concurrentie op internet alleen maar sterker wordt.

Koersverlies
Cyrte stapte in 2007 in TMG en heeft sindsdien de koers ruimschoots zien halveren. Het is niet zo dat de investeerder geen heil ziet in internet. Integendeel, investeringen die het doet gaan juist die kant op.

Het lijkt er sterk op dat Cyrte te weinig vertrouwen heeft in het TMG-bestuur om de gewenste draai te maken. Voeding genoeg voor een enerverende aandeelhoudersvergadering op 26 april.


Gerelateerde artikelen

Update na aandeelhoudersvergadering: Puzzelboekjes blijven gemoederen bezighouden bij Telegraaf
Update na aandeelhoudersvergadering: Puzzelboekjes blijven gemoederen bezighouden bij Telegraaf
01-09-2017

De puzzelboekjes van Keesing spelen de hoofdrol in de overname van TMG door…

Lees verder

VEB telegraaf TMG
Minderheidsaandeelhouder verliezer van slag om TMG
Minderheidsaandeelhouder verliezer van slag om TMG
22-03-2017

Voorlopig oordeel OK: vrij baan voor Mediahuis/VPE

Lees verder

TMG
Update: VEB naar Ondernemingskamer voor gelijk speelveld bij TMG
Update: VEB naar Ondernemingskamer voor gelijk speelveld bij TMG
09-03-2017

VEB: geen transparant overnameproces en geen gelijk speelveld

Lees verder

TMG
Talpa verhoogt nog een keer en biedt nu 6,50 voor TMG
Talpa verhoogt nog een keer en biedt nu 6,50 voor TMG
06-03-2017

VEB vindt het onbegrijpelijk dat TMG exclusief met Mediahuis/VPE blijft pra…

Lees verder

overname TMG

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}