VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overnamehonger Imtech leidt tot lager dividendrendement

Technisch dienstverlener Imtech is met zo’n 15 overnames per jaar een onvervalste overnamemachine. Die acquisitiehonger kent risico’s en heeft minimaal één keerzijde: een beperkte dividenduitkering.

Veel overnemen vraagt om een goedgevulde oorlogskas. En om de huisbanken niet tegen het hoofd te stoten, moet Imtechs bestuursvoorzitter René van der Bruggen ook nog voldoende liquide middelen in de onderneming houden.

Vanwege die spagaat is Imtech voorzichtig met dividend. Omzet en winst van de technisch dienstverlener zijn sinds 2008 met 32 procent gestegen.

Maar het dividend bleef achter met een groei van slechts 18 procent.

Over 2011 keert de technisch dienstverlener 70 eurocent per aandeel uit, wat op dit moment een relatief mager dividendrendement van drie procent oplevert.

Dividend omhoog
Het afgelopen jaar kocht Imtech voor zo’n 450 miljoen euro vooral bedrijven in Zweden, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Canada.

Imtech kiest nu nog voor overnames in plaats van dividend. Die keuze is alleen gerechtvaardigd als het rendement van die investeringen hoger uitkomen dan dat van het direct uitkeren van overtollige winsten aan beleggers.

De overnames moeten dus een waarde creërend effect hebben. Die balans is doorgaans pas na enkele jaren op te maken.

Tijdens de recent gehouden jaarlijkse vergadering met aandeelhouders liet Imtech-bestuurder Gerner weten dat het dividend ‘snel omhoog’ kan zodra Imtech het overnamebeleid op een lager pitje zet.

Werkkapitaal ontspoord
Cash achter de hand houden is één aspect dat direct van invloed is op de winstuitkering voor beleggers. Een ander is dat Imtech in 2011 moeite had om cash te genereren met haar dagelijkse activiteiten. Het werkkapitaal liep uit de hand.

In plaats van de eigen doelstelling dat dit maximaal 6,5 procent van de omzet mocht zijn, kwam het werkkapitaal halverwege 2011, mede door seizoensinvloeden, uit op bijna tien procent (ultimo 2010: 6,9 procent). Hoe meer werkkapitaal benodigd is, des te minder kan worden vrijgemaakt voor acquisities.

In het verleden wilden opdrachtgevers nog wel eens vooruitbetalen voordat aan de klus was begonnen. Die tijd is wel voorbij, bevestigde Gerner. ‘Imtech heeft een tijd in luxe geleefd met een ruime liquiditeit, maar iedereen binnen de organisatie moest op scherp worden gezet’, aldus de financiële man.

Die benadering lijkt te hebben gewerkt. Eind 2011 kwam het werkkapitaal uit op 5,7 procent. Imtech handhaaft die norm tot 2015. Deze ontsporing toont wel aan dat snel groeien ook bij Imtech nooit zonder risico’s gaat.

Lat hoger
Topman Van der Bruggen heeft de lat voor Imtech anderhalf jaar geleden fors hoger gelegd. In 2015 moet de concernomzet acht miljard euro zijn met een bedrijfsresultaat (ebita) tussen de 6 en 7 procent. Die groei moet voor de helft komen uit overnames. Dat betekent dat jaarlijks toch al snel tien bedrijven worden opgeslorpt.

Van der Bruggen zal er in zijn laatste jaar nog de nodige zelf ter hand nemen, daarna is het aan zijn opvolger om het groeipad voort te zetten en een eigen strategie uit te vouwen. Van der Bruggen houdt het in april volgend jaar voor gezien, Gerner blijft nog een jaartje langer.

Commissarissen staan nu voor een belangrijke krachtmeting: de opvolging zo soepel mogelijk en zonder brokken laten verlopen. President-commissaris Rudy van der Meer meldde tijdens de ava in ieder geval dat het Imtech-bestuur voortaan uit drie personen moet bestaan. Voor een bedrijf dat in 2015 een omzet van acht miljard euro wil hebben, is een tweekoppig bestuur niet langer toereikend.




Gerelateerde artikelen