VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers verrast door stevige winstgroei USG

Ondanks moeilijke marktomstandigheden is uitzendorganisatie USG People er in het eerste kwartaal in geslaagd het bedrijfsresultaat met 30 procent op te voeren.

Kostenbesparingen lagen het afgelopen kwartaal bij USG aan de basis van een fraai winstherstel, ruim boven de marktverwachting.

Beleggers en analisten zijn dan ook bijzonder aangenaam verrast en het aandeel koerst dan ook circa 12 procent hoger.
Ten opzichte van eind vorig jaar heeft USG het met zes procent minder personeel gedaan en zijn ook vestigingen gesloten.

Dit resulteerde in een kostenreductie van 11 procent oftewel 8,5 miljoen euro. Hierdoor is de organisatie structureel efficiënter geworden.

Het lagere kostenniveau in combinatie met een stabiel prijspeil zorgde voor een vliegwiel in de winstgevendheid die de druk op de omzet ruimschoots compenseerde.

Lage verwachtingen
De verwachtingen waren niet al te hoog gespannen rondom de eerstekwartaalcijfers van USG. Temeer omdat het bedrijf eind maart nog liet weten dat de omzet in de eerste twee maanden met 11 procent per werkdag was gedaald.

Van de omzet heeft USG het dan ook niet moeten hebben. In maart is gelukkig wel een voorzichtig herstel in gezet.
Uiteindelijk resulteerde dat in een omzetdaling per werkdag van 10 procent tot 705,1 miljoen euro. Vooral de vraag vanuit de industrie was zwak.

In Nederland (39 procent van de omzet) daalde de omzet autonoom met 8 procent. In Frankrijk (-10 procent) en Duitsland (-13%) was de terugval nog groter.

In eigen land verliest USG daarmee duidelijk marktaandeel, maar cfo Leen Geirnaerdt benadrukt dat hier ook een bewuste keuze wordt gemaakt voor margebehoud.

Winstherstel
Door de stevige kostenbesparingen pluste het ebita-resultaat met de genoemde 30 procent tot 19,1 miljoen euro.
De ebita-marge kon omhoog van 1,9 procent naar 2,7 procent, vergelijkbaar met de gerapporteerde marge van Randstad.

In Nederland, waar het mes het diepst in de organisatie is gezet werd ook de grootste vooruitgang geboekt met een verdubbeling van de winstgevendheid tot een ebita-marge van 5,2 procent. In grote landen als Frankrijk en Duitsland zakte de winstgevendheid.

Onderaan de streep boekt USG een nettowinst van 5,7 miljoen euro (Q1 2011: verlies 0,7 miljoen euro), waar de markt van een klein verlies uit ging.

Strategie
Ceo Rob Zandbergen laat weten zich naast de verbeterde efficiency in de organisatie zich de komende kwartalen ook specifiek op het verkoopproces te zullen richten.

Speerpunt van de strategie is de veel winstgevendere professionele activiteiten verder uit te breiden, zowel autonoom als via overnames. De recente overname van het bedrijf Control Finance past in dit plaatje.

Her afgelopen kwartaal steeg de omzet van Professionals met 4 procent tot 56,6 miljoen euro, 8 procent van het totaal. De ebita-marge steeg hier flink van 6,7 procent tot 8,5 procent.

Gezondere organisatie
Door het herstel van de winstgevendheid is de actuele nettoschuld van 221,9 miljoen euro goed te dragen. Analisten schatten de verhouding nettoschuld/ebitda op circa 1,7.

Verdere invulling van de strategie met verschuiving naar hogere activiteiten met een hogere marge dient de ingeslagen weg omhoog een vervolg te geven.

USG streeft naar een ebita-marge van 6 procent over de cyclus heen, ook vergelijkbaar met de doelstelling van grote broer Randstad.

Aan een winstuitspraak voor de rest van het jaar waagt USG zich niet. De uitzender zit op het goede pad, maar er is nog veel werk te verzetten.




Gerelateerde artikelen