VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 mei 2012

DSM zet nieuwe stap in groeistrategie

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Met een bod op het Amerikaanse Kensey Nash wil DSM zijn innovatief vermogen naar een hoger plan tillen. Na de succesvolle omvorming van cyclische naar defensieve speler is dat een nieuwe stap richting ‘het nieuwe DSM'.

Beleggers reageren enthousiast op het bod van DSM op het Amerikaanse bedrijf, producent en distributeur van biomaterialen voor herstel van weefsels en botten.

Als een verrassing kan deze nieuwe stap nochtans niet komen. Ceo Feike Sijbesma had bij de jaarcijfers al aangegeven acquisities in biomaterialen te voorzien.

Het is een terrein dat deel uitmaakt van de drie gedefinieerde op biotechnologie gerichte ‘Emerging Business Areas'.
Bij deze groeigebieden wil DSM verder profiteren van een toenemende mondiale welvaart.

Voor de Emerging Business Areas is het doel in 2020 ruim 1 miljard euro omzet te genereren en deze activiteiten zullen zowel Life Sciences (voeding en farma) als Material Sciences (synthetische vezels en kunststoffen en hoogwaardige materialen) bestrijken.

Voor 2013 wil DSM de helft van de totale omzet uit snelgroeiende economieën betrekken en innovaties dienen een vijfde van de omzet uit te maken.

Met de overname voor ruim 1 miljard dollar van het Amerikaanse voedingsconcern Martek eind 2010 werd een van de pijlers van DSM, de Nutrition tak, dat voedingssupplementen en vitamines maakt, flink versterkt.

Interessant aan deze overname is dat Martek ook sterk is in biotechnologie, waarmee innovatieve hoogwaardige voedingselementen ontwikkeld kunnen worden.

Het bod
Het bod op Kensey Nash wordt gesteund en aanbevolen door het management van Kensey Nash. Dat zou kunnen betekenen dat de huidige leiding na de overname zal aanblijven, over het algemeen een groot voordeel.

DSM biedt 38,50 dollar in contanten per aandeel voor het aan de Nasdaq genoteerde Kensey Nash, een premie van 33 procent boven de laatste koers neer te leggen.

Inclusief de schulden waardeert dit bod het Amerikaanse bedrijf op circa 360 miljoen dollar.

Kleine vis
Kensey Nash zal over het gebroken boekjaar, eindigend op 30 juni 2013 naar verwachting een omzet boeken van 100 miljoen dollar en een ebitda van 36 miljoen dollar.

Hoewel het bedrijf sterk groeit, over 2010 werd een omzet gemaakt van 71 miljoen dollar en een ebitda-resultaat van 28 miljoen dollar, betreft het op zich een kleine vis voor DSM, dat vorig jaar een omzet boekte van ruim 9 miljard euro. Dat maakt de integratie er wat gemakkelijker op.

Snelle winstbijdrage
DSM verwacht de overname nog dit kwartaal te kunnen afronden. Mede doordat DSM in contanten betaalt, zal de nieuwe aanwinst vanaf 2013 positief bijdraagt aan de winst per aandeel. Dit jaar zullen er nog acquisitiekosten genomen moeten worden.

Goede kans dat er synergievoordelen zijn te behalen. Naast het interessante productenpalet van Kensey Nash, kan het bedrijf de Amerikaanse markt opengooien voor DSM's bio coatings en polymeren en kan DSM proberen Kensey Nash meer internationaal in te zetten.

In ieder geval voldoet de overname ruimschoots aan de financiële doelstellingen die DSM zichzelf voor 2013 heeft gesteld.

LEES MEER:

29 februari 2012


Gerelateerde artikelen

DSM, Solvay en BASF: focus of spreiding, het maakt vooralsnog weinig uit
DSM, Solvay en BASF: focus of spreiding, het maakt vooralsnog weinig uit
22-09-2017

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM en zijn Belgische sectorgenoot Solvay vol…

Lees verder

dsm verkoop groeikansen
DSM gaat reorganiseren
DSM ontsluit weinig waarde met verkoop caprolactam-productie
16-03-2015

Activist Third Point sprak vorig jaar de verwachting uit dat DSM in staat z…

Lees verder

dsm chemie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}