VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 mei 2012

PostNL: "Jaar iets zwakker van start dan verwacht"

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

"Over het geheel ging het jaar iets zwakker van start dan verwacht." Dat is geen leuke zin om een persbericht mee te beginnen, maar helaas is het de realiteit voor Herna Verhagen, nog geen maand ceo bij PostNL.

Tegenvallers waren er de afgelopen maanden voldoende. De koers van het aandeel kreeg een optater na het plotselinge vertrek van oud topman Harry Koorstra.

Een paar dagen voor zijn vertrek liep de implementatie van nieuwe processen bij de centrale voorbereidingslocaties voor de post nog spaak. Met een tijdelijke vertraging van de herstructureringen als gevolg.

Herna Verhagen, ceo sinds het plotselinge vertrek van Koorstra, zet de uitgezette koers van PostNL voort. Goed dat zij dit nogmaals bevestigt. 

Lang niet alle aandeelhouders waren tijdens de eerste aandeelhoudervergadering met Verhagen als ceo, overtuigd van de continuïteit van het beleid door de schijnbaar moeizame relatie tussen de .

Vertrouwd beeld
Op het eerste gezicht een vertrouwd beeld bij de cijfers van het postbedrijf. De onderliggende omzet binnen post liep terug met 5,4 procent.

Die omzetval van 33 miljoen euro naar 579 miljoen euro is deels opgevangen door de pakketjes (plus 8 naar 161 miljoen euro) en de buitenlandse post (plus 20 naar 391 miljoen euro), de onderdelen waar de groei van PostNL vandaan moet komen.

Ondanks de licht tegenvallende omzetontwikkeling houdt PostNL vast aan de omzetdoelstellingen van laagcijferige groei voor heel 2012.

Het bedrijfsresultaat van het concern steeg met 3 miljoen naar 123 miljoen euro. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan lagere pensioenlasten ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

Dalende postvolumes en prijs/mix veranderingen bij post Nederland, hogere autonome kosten en gestegen reorganisatielasten zijn in het eerste kwartaal nog niet goedgemaakt door besparingen en groei bij de pakketjes en de buitenlandse post.

Misschien nog wel belangrijker voor PostNL is het onderliggende kasbedrijfsresultaat, waar alle niet-omzetdoelstellingen van het concern van afhangen. Eenmalige lasten, voorzieningen en aanvullende pensioenbijdragen op kasbasis worden hier niet meegenomen.

De aanpassingen zorgen voor een lager kasbedrijfsresultaat van 49 miljoen euro tegen 75 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2011.

Desondanks lijkt PostNL met 49 miljoen euro aardig op weg om de doelstelling van 110 tot 160 miljoen euro kasbedrijfsresultaat op jaarbasis te gaan halen.

Dividend
De kasdoelstelling is belangrijk voor PostNL beleggers. 75 procent van dit resultaat wil PostNL via dividend naar aandeelhouders doorsluizen, met een minimum van 150 miljoen euro.

Mocht de overname van TNT Express van UPS doorgang vinden en het geld op de huisbank van PostNL staan, zal het concern terugkeren naar het dividendbeleid en een dividend in contanten.

In lijn met haar uitspraak op de bewogen aandeelhoudersvergadering in april geeft topvrouw Herna Verhagen verder geen concrete toelichting op wat het postbedrijf met de opbrengsten van de overname gaat doen, anders dan schuldaflossing, investeren in de portefeuille en risicovermindering van de pensioenregeling.

Over schuldaflossing is PostNL duidelijk. Zodra het geld binnen is, wordt 700 miljoen euro opzij gezet voor het aflossen van schulden, zoals overeen gekomen met de Amerikaanse pakketbezorger UPS. 


Gerelateerde artikelen

PostNL maakt met winstwaarschuwing valse start op weg naar doelstelling voor 2020
PostNL maakt met winstwaarschuwing valse start op weg naar doelstelling voor 2020
07-08-2017

PostNL tempert de winstverwachting voor dit jaar doordat het concurrenten m…

Lees verder

winstwaarschuwing PostNL postmarkt
PostNL wringt zich in bochten om dividend te kunnen uitkeren
PostNL wringt zich in bochten om dividend te kunnen uitkeren
27-02-2017

Ruim tweeëneenhalve maand had PostNL de tijd om plannen te smeden die beleg…

Lees verder

PostNL postmarkt postbedrijf
Met alleen dividend komt PostNL niet weg bij aankomende beleggersdag
Met alleen dividend komt PostNL niet weg bij aankomende beleggersdag
23-12-2016

PostNL is bezig met een tournee langs aandeelhouders om de afgeketste overn…

Lees verder

PostNL neemt met Belgische afwijzing hypotheek op de toekomst
PostNL neemt met Belgische afwijzing hypotheek op de toekomst
07-12-2016

PostNL wijst het bod van bpost definitief af. Het voornaamste argument, mog…

Lees verder

PostNL

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}