VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 mei 2012

Aegon staat er goed op

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een dag nadat ING een halvering van haar nettowinst bekendmaakte bleek dat collega Aegon er beter voor staat.

De verzekeraar uit Den Haag boekte in het eerste kwartaal van 2012 een beter dan verwachte nettowinst van 521 miljoen euro.

De sterke groei (plus 59 procent) kwam grotendeels van eenmalige meevallers en herwaarderingen van beleggingen. Maar dat laatste, beleggen, is natuurlijk wel een van Aegons kerntaken.

Vooral in Nederland waren de prestaties opvallend goed. Hier werd voortvarend bespaard op kosten en waren er hogere inkomsten uit de hypotheekportefeuille. Het aandeel Aegon reageerde met een koerswinst van ruim 5 procent op de cijfers.

Doelstelling
Het onderliggend resultaat voorbelasting kwam zoals verwacht uit op 425 miljoen euro, een groei met 3 procent ten opzichte van een jaar geleden. Aegon voldoet inmiddels aan haar doelstelling van een verdubbeling van de commissie-activiteiten naar 35 procent van het onderliggend resultaat.

De kapitaalpositie werd versterkt. Het kernkapitaal exclusief de herwaarderingsreserve bedraagt nu 74,2 procent. Aegon verwacht dit jaar haar doelstelling van tenminste 75 procent te gaan halen.

Topman Alex Wynaendts jubelt in het persbericht van vandaag:

"Na een jaar van grote veranderingen heeft AEGON in het eerste kwartaal van 2012 een sterke start gemaakt met een toename van zowel verkopen als resultaat. Door onze succesvolle kostenbesparingen is onze focus versterkt.

Ook hebben ze bijgedragen aan het hogere resultaat. (...)
Het financiële resultaat van AEGON in het eerste kwartaal bevestigt de kracht van ons bedrijf en laat zien dat onze maatregelen de juiste zijn.

Daarom zien wij ernaar uit om weer dividend te gaan uitkeren, zodra onze aanstaande Algemene Vergadering van Aandeelhouders daartoe heeft besloten."

De waarde
Minstens zo interessant als het eerste kwartaalbericht is het ‘Embedded Value Report' dat vandaag verscheen. Hierin is te lezen dat de embedded value bij Aegon in 2011 met 10 procent omhoog is gegaan naar 20,7 miljard euro.

Embedded value is een soort intrinsieke waarde van een levensverzekeringsbedrijf waarbij rekening wordt gehouden met de contante waarde van toekomstige verplichtingen en inkomstenstromen.


Het wordt berekend door de contante waarde van toekomstige winsten op te tellen bij een aangepaste intrinsieke waarde. Het begrip zegt dus nog beter dan het eigen vermogen wat de waarde voor de aandeelhouders is, of zou moeten zijn.

Per gewoon aandeel Aegon komt de embedded value nu neer op 10,42 euro. Een aandeel Aegon doet momenteel zo'n 3,50 euro.


Dat kan twee dingen betekenen: de markt ziet het verkeerd, of Aegon's Embedded Value Report ziet het verkeerd. Maar ook als de waarheid ergens in het midden ligt, lijken de aandelen niet duur.


Gerelateerde artikelen

Verkoop Aegon-activiteit mogelijk opmaat naar verdere uitverkoop
16-10-2014

Aegon maakte donderdag de verkoop van haar Canadese levensverzekeringentak…

Lees verder

Aegon krijgt moeite om zijn buffers te laten renderen
14-08-2014

Aegon ligt op schema om de financiële doelstellingen voor volgend jaar…

Lees verder

Aegon toont zich optimistisch
15-05-2014

Verzekeraar Aegon ziet de winst het eerste kwartaal stijgen. Topman Alexand…

Lees verder

“Black box” met afdekcontracten blijft nettowinst Aegon aantasten
20-02-2014

Ook in het vierde kwartaal van 2013 wist Aegon niet te profiteren…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}