VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

America Movil klaagt openlijk over houding KPN

Het Mexicaanse telecomconcern America Movil houdt stevig vast aan het plan om grootaandeelhouder te worden in KPN. Dat kan op meerdere manieren, zo laat de financiele topman weten.

De financiële topman van America Móvil zegt vandaag in het Financieele Dagblad (FD) dat KPN actief heeft geprobeerd de invloed in te dammen die het Mexicaanse telecombedrijf mogelijk krijgt.

KPN wilde een aandeelhoudersovereenkomst aangaan en zou daarbij hebben geëist dat de Mexicanen zouden afzien van stemrecht. Dat is voor America Móvil onacceptabel, zei Garciá Moreno.

Nu zijn aandeelhoudersovereenkomsten in Mexico sowieso een onbekend fenomeen, maar Garciá Moreno zegt dat zijn bedrijf op vele punten water bij de wijn wilde doen, maar het opgeven van stemrechten was onacceptabel. One share, one vote is ook in Mexico een belangrijk uitgangspunt.

KPN heeft haar kant van het verhaal nog niet verteld. Dus moeten beleggers het voorlopig doen met de woorden van de Mexicaanse financieel topman. Zijn pleidooi voor ‘one share, one vote' is een logisch uitgangspunt.

Onevenredig stemrecht is over het algemeen onwenselijk. Als een belegger bereid is een grote som durfkapitaal in een onderneming te steken, verdient deze een evenredige stem. En als een andere belegger meent dat een bedrijf (veel) meer waard is dan de actuele koers of dan een door derden geboden prijs, moet zij een hoger bod op tafel leggen.

Van dat laatste is nu geen sprake. Téléfonica wordt al jaren genoemd als mogelijke koper van KPN, maar de Spanjaarden houden zich muisstil. Nu is het inderdaad zo dat America Móvil een de facto controlerend belang op het oog heeft, zonder een volledige overnamesom te betalen, maar die mogelijkheid biedt het Nederlandse systeem nu eenmaal.

Oostenrijkse gastvrijheid
America Móvil wil voorlopig een belang van 27,7 procent opbouwen in KPN. Daartoe biedt het nu acht euro per aandeel, een fractie meer dan de huidige beurskoers.

De Mexicanen willen hun marktgebied uitbreiden naar Europa en kochten eerder deze maand al een belang van meer dan 20 procent in het Oostenrijkse Telekom Austria. Garciá Moreno merkt fijntjes op dat zijn bedrijf in Oostenrijk heel wat vriendelijker werd ontvangen.

Er wordt nu dus over en weer met modder gegooid. KPN-topman Eelco Blok noemde de toenadering van America Móvil eerder al ‘opportunistisch' en vond de prijs veel te laag.

Als reactie zette hij verschillende bedrijfsonderdelen in de etalage, maar ook dat bracht de beurskoers van zijn bedrijf niet boven de geboden 8 euro. En KPN blijft haar aandeelhouders op het hart drukken het bod niet te accepteren omdat het te laag is. Er lijkt paniek in de tent bij de Haagse telecomaanbieder.

Breuk
Door te eisen dat América Móvil afziet van stemrechten probeert KPN duidelijk een breuk te forceren. Het is echter de vraag of KPN daarmee niet het tegenovergestelde bereikt, zoals een volledig vijandig bod op het hele bedrijf, waarna de kans bestaat dat het door de Mexicanen uit elkaar gescheurd zal worden om een deel van de koopprijs terug te kunnen krijgen.

Intussen kopen de Mexicanen gestaag door. Vanmorgen werd bekend dat América Móvil inmiddels 8,46 procent van de aandelen KPN in handen heeft. Aandeelhouders KPN kunnen tot 27 juni hun stukken voor 8 euro verkopen aan America Móvil.

Hoe je het ook wendt of keert, het blijft (iets) meer dan zij er nu op de beurs voor kunnen krijgen. Vermoedelijk levert dat toch de nodige aanmeldingen op.




Gerelateerde artikelen