VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

América Móvil had al 64 procent van KPN kunnen hebben

Als multimiljardair Carlos Slim met zijn bedrijf América Móvil had willen doorpakken, had hij nu ruim 64 procent van KPN in handen gehad voor een gemiddelde koers onder de 8 euro per aandeel.

De Mexicanen hadden namelijk zelf al 24,91 procent van de aandelen van het Nederlandse telecomconcern opgekocht, beleggers boden vervolgens nog eens 39,66 procent van de uitstaande aandelen aan onder het bod van 8 euro.

De Mexicaanse telecomgigant had echter gezegd maximaal 27,7 procent van de aandelen KPN te willen hebben, en daar moet het bedrijf zich nu aan houden. América Móvil koopt nu nog maar veertig miljoen aandelen bij onder het bod van acht euro.

Dat is zo’n 2,82 procent van het totaal. Beleggers die hun aandelen KPN hebben aangeboden mogen verwachten dat zij ongeveer 7 procent van hun aandelen kwijt raken op 8 euro. Zij kunnen deze momenteel op de beurs weer terugkopen voor 7,30 euro, waardoor er toch nog wat verdiend wordt.

América Móvil krijgt met haar belang van 27,7 procent een machtige positie bij KPN. In de aandeelhoudersvergadering maak je met een dergelijk blok in de praktijk meestal de dienst uit. KPN moet de Mexicanen nu dus wel binnen laten. Samenwerking kan voor beide partijen echter lucratief zijn.

Operationeel is er ongetwijfeld het nodige van elkaar te leren en er zijn wellicht al snel besparingen te verwezenlijken door inkoopactiviteiten te bundelen.
 
Aan América Móvil zal het niet liggen, de Mexicanen hebben van het begin af aangestuurd op samenwerking in onder meer distributie en marketing. Het zou kunnen dat KPN een of twee Mexicaanse commissarissen voor gaat dragen.

Het is nu wachten op de volgende stappen. América Móvil zou in de toekomst het belang in KPN kunnen uitbreiden of het bedrijf zelfs volledig kunnen inlijven. Het aantal aangeboden aandelen op 8 euro en de huidige koers wijzen erop dat dit voor een betrekkelijk laag bedrag zou moeten lukken. Veel zal afhangen van de samenwerking tussen de beide bedrijven.

KPN probeerde in een wanhopige poging de Mexicanen buiten de deur te houden zijn mobiele telefoniedochter E-Plus in Duitsland te verkopen aan O2 van het Spaanse telecombedrijf Téléfónica. Dat mislukte. Het Belgische dochterbedrijf Base staat ook nog in de etalage.

Mogelijk willen de Mexicanen dat liever binnenshuis houden. Met aanwezigheid in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk heeft América Móvil een voet aan de grond in een geografisch aaneengesloten gebied van vier landen waarin je met één valuta en twee talen uit de voeten kan en waar bij elkaar 120 miljoen mensen wonen.

Dat is meer dan de 111 miljoen inwoners die Mexico heeft. De Europese telecommarkt is nog altijd zeer versnipperd. Dat gaat veranderen. Het bestuur van KPN doet er goed aan de huidige ontwikkeling aan te grijpen als een kans om tot de belangrijkste spelers in het eurogebied te gaan behoren. Het alternatief is namelijk verdwijnen in een groter geheel.




Gerelateerde artikelen