VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Liquidatie van Qurius kan meerdere kanten op

Een winstwaarschuwing toont aan hoe hoog de nood is bij IT-dienstverlener Qurius. Zelfstandig verder gaan lijkt geen optie; het bedrijf zoekt een grotere partner om te overleven. Wat betekent dit voor de aandeelhouders?

Qurius maakte vrijdag nabeurs bekend dat er wordt gesproken met het Franse Prodware, dat vorig jaar al de Belgische en Spaanse activiteiten overnam.

Het idee is om de resterende activiteiten, in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, te verkopen en de NV te liquideren. De schulden, circa 9,5 miljoen euro, worden afgelost en wat resteert aan cash wordt uitgekeerd.

Dit is echter niet de enige mogelijke uitkomst. Albert Holtzappel van Qurius wees er maandag op dat alles nog open ligt. "Je bent geneigd te denken er komt een zak met geld, je lost de schulden af en wat er overblijft gaat naar de aandeelhouders."

"Maar misschien dat de schuld wel meegaat naar Prodware. Misschien dat het een aandelenruil wordt." In dit scenario zit er nog wat in het vat voor de aandeelhouder die vertrouwen heeft in deze bedrijfstak. Voorwaarde is wel dat NIBC, dat 8,5 miljoen euro bij Qurius heeft uitstaan, akkoord gaat.

Het is natuurlijk maar de vraag of de bank daar zin in heeft. "Het zou kunnen zijn dat geldschieters zeggen ‘Prodware biedt een stabiele omgeving, ga maar door'", aldus Holtzappel.

Afboeken
Linksom of rechtsom lijkt het er niet op dat aandeelhouders veel zullen overhouden. Vrijdag maakte Qurius ook bekend dat het de goodwill op de balans opnieuw gaat waarderen. De verwachting is dat dit zal leiden tot een afboeking van 14 tot 18 miljoen euro.

Deze afboeking is niet echt een verrassing. De verkoop van de Spaanse en Belgische onderdelen vorig jaar ging gepaard met een boekverlies van ongeveer 4,5 miljoen euro, vooral omdat onderdelen te hoog gewaardeerd in de boeken stonden.

In .Naast de afboeking heeft Qurius over het eerste halfjaar ook nog eens een negatieve ebit van 2 miljoen euro geboekt. Deze posten lopen via de verlies- en winstrekening en gaan van het eigen vermogen af.

Dat daalt daarmee van 30,5 miljoen euro eind 2011 tot 14,5 miljoen euro op dit moment. Per aandeel komt dat neer op 7,7 tot 10,7 eurocent.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen