VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore gaat bestuur afrekenen op hoofdpijndossiers

SBM Offshore haalt alles uit de kast om de probleemprojecten snel uit de boeken te krijgen. Daarvoor moest zelfs het beloningsbeleid op de schop.

Dat was kort en bondig de boodschap van gelegenheidsvoorzitter Floris Deckers tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) van het door twee hoofdpijndossiers achtervolgde maritieme concern.

Beleggers konden tijdens de bava hun zegje doen over een aangepast beloningsbeleid voor de bestuurstop.

Bonusdoelstellingen aangepast
De beide nachtmerriedossiers die het concern blijven achtervolgen, missen hun uitwerking niet op de mogelijke bonussen die bestuurders kunnen incasseren.

Tot nog toe was de jaarlijkse cashbonus voor 70 procent afhankelijk van financiële doelstellingen (de mate waarin het rendement op geïnvesteerd vermogen hoger ligt dan de kapitaalskosten) en 30 procent van persoonlijke doelstellingen.

Maar die ‘te starre benadering' belemmert volgens Deckers ‘het aanbrengen van een geschikte verdeling in de verschillende prestatiedoelstellingen die voor individuele bestuurders op dit moment vereist zijn'.

Commissarissen willen de hand vrij hebben om ieder jaar naar eigen goeddunken een gewicht aan de beide categorieën te kunnen toekennen.

Vanwege de ‘uitdagingen waar het bedrijf voor staat ten aanzien van de probleemprojecten en de begin april naar buiten gebrachte vermoedens van gebrekkige naleving van wet- en regelgeving', aldus Deckers.

Begin april schokte SBM de buitenwacht met het nieuws dat de verkoopafdeling van het bedrijf zich mogelijk aan corruptie schuldig heeft gemaakt.

Maximaal tweemaal basissalaris
Welke criteria voor de drie bestuurders exact gelden, wil de raad van commissarissen niet met beleggers delen. ‘Commercieel gevoelige informatie', aldus Deckers. Ook na afloop van ieder jaar blijven de precieze criteria geheim.

Zeker is dat het jaarlijkse extraatje flink kan aantikken. Zo bedraagt de cashbonus voor topman Bruno Chabas maximaal tweemaal zijn basissalaris, ofwel 1,2 miljoen euro.

Bij goed presteren krijgen hij en zijn twee medebestuurders ook nog aandelen SBM toegekend die na vijf jaar kunnen worden verzilverd. Voor Chabas betekent dit een maximaal aantal aandelen met een tegenwaarde van 1,5 miljoen euro.

Woelig
SBM is het afgelopen jaar in extreem woelig vaarwater terechtgekomen.

Voormalig bestuursvoorzitter Tony Mace moest in twee etappes en evenzoveel winstalarmen een totale afschrijving opbiechten van 850 miljoen dollar op het Noorse boorplatformproject Yme.

Het lukte SBM niet om dit project zonder tijdsoverschrijdingen en veel extra kosten voor elkaar te boksen. De oplevering was oorspronkelijk gepland voor 2008. In totaal boekte het concern over 2011 914 miljoen dollar af op de beide slepende hoofdpijnprojecten.

Het kostte Mace en zijn financiële rechterhand Mark Miles de kop.

Corruptie
En net toen beleggers dachten genoeg voor hun kiezen te hebben gekregen, kwam Chabas toch nog met een nieuwe donderwolk: mogelijke corruptiepraktijken.

Jurist Sietze Hepkema is vorige maand officieel begonnen aan zijn klus als speciale bestuurder ‘ethiek' (‘corporate governance en compliance'). Hij moet beleggers ervan overtuigen dat het bedrijf er alles aan doet om zich aan de regels te houden. Ook in corruptiegevoelige regio's als Afrika en Latijns Amerika.

Volgens Hepkema moet er een ‘wezenlijke cultuuromslag komen en moet een bedrijf als SBM structureel de hoogste aandacht aan contractmanagement besteden'. ‘Er is genoeg werk te doen, behalve de twee hoofdpijndossiers zijn er tal van kleinere zaken', aldus de voormalig advocaat.

Hepkema kreeg net als de van vastgoedconcern Unibail Rodamco overgekomen financieel bestuurder Peter van Rossum een tekenbonus van 150 duizend euro. Volgens SBM ‘noodzakelijk om zich te verzekeren van de beste mensen'.

Onder hun leiding moet SBM het besmeurde imago zien op te vijzelen.




Gerelateerde artikelen