VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mission accomplished voor Aviva

Aviva heeft met succes een groot pakket aandelen in Delta Lloyd van de hand gedaan. Dit ging tegen een korting op de koers van de afgelopen dagen, maar dat de verkoop relatief soepel verliep is wel weer een opsteker voor aandeelhouders.

De bedrijven maakte vrijdagochtend het resultaat van de book-building (aandelenplaatsing) door de banken bekend. De Britten hebben 37 miljoen aandelen in hun vroegere Nederlandse dochter verkocht voor 10,75 euro per stuk.

De verkoop van grote hoeveelheden aandelen door Aviva zou normaal gesproken een negatief effect op de beurskoers moeten hebben. Vrijdagochtend werd dan ook een voorschot op een tegenvaller genomen. In de ochtend zakte het aandeel bijna 6 procent tot 10,91 euro om daarna weer wat te herstellen.

De 10,75 euro is veel minder dan de 16 euro die Aviva bij de beursgang in 2009 ving en de 17,25 bij de verkoop van 25 miljoen stuks vorig jaar. Bovendien is het ook nog eens onder de slotkoers van donderdag (11,60 euro). Maar het is dan wel weer boven de gemiddelde slotkoers van de afgelopen maand; sinds 7 juni: 10,48 euro.

Soepel
Een kleine opsteker is ook dat de verkoop soepel lijkt te zijn gegaan. Delta Lloyd en Aviva lieten niet na dit te benadrukken. Het aantal te verkopen aandelen werd donderdagavond vanwege de "getoonde belangstelling" met bijna de helft opgeschroefd van de eerder aangekondigde 25 miljoen stuks naar 37 miljoen. En vrijdag werd aangekondigd dat zelfs dit vergrote aanbod overschreven was.

Voor wat het waard is weten aandeelhouders dus dat er in de markt voldoende vraag naar Delta Lloyd aandelen is om een eventuele nieuwe verkoop door Aviva op te vangen. Overigens zal deze waarschijnlijk wel weer even op zich laten wachten.

Grens
Met deze verkoop zakt het belang van de Britten onder de 20 procent. En laat dit nou net het percentage zijn dat Aviva eerder deze week in een presentatie voor investeerders aanhaalde.

Het bedrijf wil de volatiliteit in zijn kapitaalpositie terugbrengen. Het terugbrengen van het belang in Delta Lloyd tot onder de 20 procent levert daaraan een bijdrage. Mission accomplished dus.

Aviva heeft daarnaast toegezegd de komende 180 dagen geen aandelen meer te verkopen tenzij de begeleidende banken hiervoor toestemming geven.

Voor Delta Lloyd heeft de verkleining van het Aviva-belang verder weinig consequenties. Het aantal Aviva-commissarissen in de Raad van Commissarissen daalt tot een. Maar omdat een van de twee Aviva-posities vacant was, verandert er niets in de samenstelling van de raad.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen