VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geen dividend in klinkende munt voor PostNL-beleggers

Als het gaat om de jaarlijkse winstuitkering, dividend, dan hebben beleggers graag de keuze: contante uitbetaling of uitkering in aandelen. Bij PostNL lijkt die keuze voorlopig niet mogelijk.

Beleggers in PostNL hoeven niet te rekenen op een cash dividend dit jaar nu de deal tussen UPS en TNT Express extra onder de loep wordt genomen door de Europese Commissie.

De cheque van 1,5 miljard euro uit Amerika van UPS is voor PostNL een voorwaarde om dividend in cash uit te kunnen keren dit jaar, zo laat een woordvoerder van PostNL weten.

Aangezien de Europese Commissie tot een half jaar meer tijd nodig heeft om de deal tussen UPS en TNT Express te beoordelen kunnen beleggers waarschijnlijk fluiten naar een naar een cash dividend over het boekjaar 2012.

Het eerste reguliere cash dividend zal dan pas over het boekjaar 2013 in mei 2014 uitgekeerd worden.

Hard nodig
PostNL heeft de ruim 1,5 miljard euro door de verkoop van het minderheidsbelang van 30 een kleine 30 procent in TNT Express hard nodig.
  CASH- OF STOCKDIVIDEND?
-Wat is beter dividenduitkering in aandelen of in cash?

-Om die vraag in eerste instantie maar niet te beantwoorden:  beleggers hebben liever de keuze tussen die twee.

-Liefhebbers van stock dividend zien deze winstuitkering in aandelen als optimale flexibiliteit.

-Ze kunnen zo belastingvrij extra investeren in een bedrijf. En als ze hun uitkering contant willen maken verkopen ze de ontvangen aandelen. 

-De voorstanders van cashdividend zien dat anders. Zij zien de contante uitkering als zekerheid -hebben is hebben. Ook zou het een disciplinerende werking hebben op bestuurders.

-Als ze geen goede groeiplannen hebben met het geld van aandeelhouders kunnen ze dit net zo goed terug geven.

Het concern worstelt met vertragingen bij een grootscheepse reorganisatie en het licht in de clinch met het pensioenfonds over al dan niet verplichte bijstortingen.

Daar komt nog bij dat door de forse koersdaling van het aandeel TNT Express het eigen vermogen van PostNL door afboekingen op dit belang was geslonken tot nog slechts 220 miljoen euro.

Door de koersval raakte bovendien de nagestreefde nettoschuldpositie van 300-500 miljoen euro steeds verder uit het zicht. Bij deze nettoschuld zou PostNL in aanmerking komen voor de oude TNT-creditrating BBB+/Baa1.

PostNL had deze rating als voorwaarde gesteld voor de uitkering van dividend in contanten. Vorig jaar augustus liet PostNL weten het dividend voorlopig in aandelen uit te keren.

Het slotdividend over 2011 van 0,193 per aandeel werd voor het eerst in nieuwe aandelen PostNL uitgekeerd, wat winstverwatering tot gevolg heeft.

Vertraging of afstel?
De Europese Commissie heeft meer tijd nodig de gevolgen voor de marktkracht van de combinatie op de Europese markt te beoordelen.

Waar de Commissie precies op doelt is nog onduidelijk. Waarschijnlijk volgt op 20 juli meer informatie over de regio's waar de mededingingproblemen zich zouden voordoen.

Marktvorsers wijzen er op dat de kans dat deal doorgaat nog steeds groot is. Maar het is wel goed mogelijk dat UPS bepaalde onderdelen van TNT Express van de hand moet doen. Dit maakt de deal voor de Amerikanen minder aantrekkelijk.

Het gaat hier immers om distributienetwerken waar de nodige synergetische effecten in zitten. Valt daar gedwongen een onderdeel uit dan kunnen de beoogde voordelen voor UPS wel eens een stuk minder groot zijn.

Afketsen van de deal is waarschijnlijk niet aan de orde, maar de spanning in de bestuurskamer van vooral PostNL, maar ook zeker van TNT Express zal er niet minder om zijn.




Gerelateerde artikelen