VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sterke tegenwind dwingt USG en Randstad tot snijden

De halfjaarcijfers van USG People en grote broer Randstad vallen niet mee. Omzet en winstmarges staan in flink onder druk. Het mes moet er nog dieper in.

Al met al geen opgewekt beeld bij zowel Randstad als USG, door inzakkende activiteiten in Europa.

Nu is dat vooral nadelig voor USG, een puur Europese speler.

Daar staat tegenover dat USG al eerder flink de bezem door het bedrijf heeft gehaald en een sterkere balanspositie heeft.
Randstad heeft nog het geluk dat de activiteiten in de Verenigde Staten en de rest van de wereld (Azië en Latijns-Amerika) wel groeien.

Omzet per regio
Eigenlijk is de omzetgroei van tien procent die Randstad rapporteert keurig, maar die groei kwam volledig op het conto van de vorig jaar zomer overgenomen Amerikaanse SFN Group.

Autonoom is de omzet van Randstad met 0,8 procent gedaald.

De verschillen per land zijn groot. In Noord-Amerika (23 procent van de omzet) en in de overige landen buiten Amerika en Europa (9 procent van het geheel) is sprake van een fraaie 7 procent autonome groei.

De Europese landen krimpen daarentegen behoorlijk, per saldo met vier procent in omzet.

Net als in de vorige kwartalen levert USG op het Europese continent nog veel meer in: 9 procent omzet. Net als bij Randstad rekent de uitzender in omzet per werkdag.

Margeontwikkeling
In het eerste kwartaal wist USG de handen nog op elkaar te krijgen door het bedrijfsresultaat met 30 procent op te voeren, in het tweede kwartaal is toch sprake van een geringe 6 procent afname van het ebita resultaat.

USG heeft als beleid niet op alles te schieten wat beweegt en laat liever wat omzet lopen voor margebehoud. Dat is op zich gelukt, want de ebita-marge steeg in het tweede kwartaal in vergelijking tot vorig jaar met 2 tiende tot 2,8 procent.

Maar de eigen doelstelling, een marge van 6 procent, is nog heel ver weg.

Randstad neemt het beduidend minder nauw met slecht renderende contracten. Dat impliceert dan wel minder omzetverlies en mogelijk uitbreiding van het marktaandeel, de winstmarges komen er behoorlijk door onder druk te staan.

In het tweede kwartaal zag Randstad het bedrijfsresultaat (ebita) met 12 procent dalen tot 134,9 miljoen euro, waardoor de ebita-marge zakte van 3,9 procent naar 3,1 procent.

Ook Randstad zet in op een ebita-marge van 5-6 procent door de cyclus heen en komt nu niet verder dan de helft daarvan.

Kostenbesparingen
Teneinde de toenemende margedruk in Europese landen het hoofd te bieden zal Randstad het komende jaar 70-100 miljoen euro gaan besparen op personeel en kantoren.

Bij USG wordt zoals gezegd al veel langer op de kleintjes gelet en dat besparingsproces is in het tweede kwartaal door de slechte markt geïntensiveerd.

Geen winstprognose
Zowel Randstad als USG onthouden zich van welke winstuitspraak dan ook. De aanhoudende zorgelijke situatie in Europa maakt beide bedrijven terughoudend. Alleen Randstad wil nog wel kwijt dat de trend in de maand juli wat verder verzwakt is.

Balanspositie
Bij teruglopende resultaten is het nog belangrijker een blik op de balanspositie te werpen. USG heeft de laatste tijd behoorlijk afgelost en zit met een nettoschuld/ebita van 2,1 nog ruim binnen de bankafspraak van 3,0.

Randstad moet er nog even hard aan trekken, want het afgelopen kwartaal is de nettoschuldratio gestegen van 1,7 naar 2,4. Banken kloppen aan bij een ratio van 3,5. Analisten beginnen zich hierdoor al zorgen te maken over het dividend van Randstad.

MEER USG:

27 april 2012

 2 maart 2012

 22 juli 2011

4 maart 2011

24 december 2010

23 juli 2010

 23 juli 2010




Gerelateerde artikelen