VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Moeizaam eerste halfjaar voor Macintosh

Tegenvallend lenteweer en een tanend consumentenvertrouwen. De externe factoren zitten niet mee bij Macintosh. Het retailconcern presenteert rode halfjaarcijfers.

De eerste maanden van het jaar zijn nooit goed voor Macintosh, de paraplu boven schoenenwinkels als Manfield en Scapino, de fietswinkels van Halfords en de Kwantumhallen. De grote collectie winterschoenen gaat dan in de ramsj, waardoor er verlies wordt geleden.
 
De laatste maanden van de eerste jaarhelft  moeten dit normaal gesproken opvangen, maar tegenvallend lenteweer en een tanend Nederlands consumentenvertrouwen gooide roet in het eten van de onderneming uit Maastricht.

Voor het eerste in meer dan tien jaar presenteert Macintosh een halfjaarverlies. Het nettoverlies komt uit op 8,9 miljoen euro, tegen een klein plusje van 0,8 miljoen euro vorig jaar.

De omzet steeg wel met ruim zeven procent, vooral door nieuwe internetactiviteiten en een overname die de eerste maanden van 2011 nog slechts gedeeltelijk werd meegenomen.

Dieptepunt
Het Nederlandse consumentenvertrouwen zakte eind juni naar een nieuwe dieptepunt. Dit komt hard aan bij Macintosh (zie grafiek), want meer dan de helft van de totale omzet komt uit ons land.

Het verlies is niet alleen het gevolg van een uitstellende consument. De vorig jaar overgenomen Engelse schoenenketen Jones Bootmaker stond in 2012 volledig in de boeken, terwijl vorig jaar alleen de twee positieve maanden mei en juni zijn meegenomen.

Ook de verdere investeringen op internetgebied drukten het resultaat. De internetstrategie van Macintosh lijkt wel zijn vruchten af te werpen. De online fashion omzet steeg met 70 procent naar 11,3 miljoen euro, “op rendabele wijze” volgens Macintosh.

Grafiek: Macintosh gevoeliger voor consumentenvertrouwen dan AEX
 


Ongeveer 3,6 procent van de mode omzet komt nu uit online activiteiten. Hoewel online de toekomst heeft, is verantwoord uitbreiden key. Begin juli werd de online concurrent Sjoez nog failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam. 

Webwinkel Sjoez werd eind 2010 opgezet door onder andere Ardenberg (schoenenketens Bitter en Van Dalen), maar wist het hoofd niet boven water te houden. 

Marktvorsers schatte in dat Sjoez tien procent van de online schoenenmarkt van Nederland in handen had. Wellicht kan Macintosh extra omzet genereren door het faillissement.

Tweede helft
Macintosh ziet de marktomstandigheden voorlopig niet verbeteren. Actiekortingen en aanbiedingen gaan door. Dit kan leiden tot meer verkopen, maar niet tot een hogere omzet.

Ook gaat het ten kosten van de marges van de onderneming. Wat dat betreft zal de tweede helft weinig afwijken van de eerste; de brutomarge daalde de eerste speelhelft per saldo licht door kortingsacties in mode.
 
LEES MEER:

1 maart 2012

28 juli 2011

14 juli 2011

 23 maart 2011

4 maart 2011

19 januari 2011

24 oktober 2010


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen