VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Apotheken steeds zwaarder blok aan het been van Mediq

Mediq boekte in 2008 niet voor niets af op de Nederlandse apotheken. Het bedrijfsonderdeel is nog nauwelijks winstgevend.

Wederom teleurstelling onder beleggers en analisten over de resultaten van Mediq.

Na een al bijzonder zwakke jaarstart heeft het tweede kwartaal geen verbetering opgeleverd. Sterker, de winstgevendheid van het bedrijf staat over de volle breedte onder druk.

Mediq boekte op een omzet van 647,1 miljoen euro (- 2 procent) een bedrijfsresultaat van 24,3 miljoen euro (-18 procent). Analisten hadden gemiddeld op een omzet van 670 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 27,8 miljoen euro gerekend.

Pijn bij apotheken
De ergste pijn wordt nog steeds geleden bij de Nederlandse apotheken. Zakte het bedrijfsresultaat hier in het eerste kwartaal al met 68 procent tot 2,1 miljoen euro, in het tweede kwartaal is zelfs sprake van een winstval van 88 procent van 6,7 miljoen euro tot 8 ton.

Volgens ceo Marc van Gelder spreekt over enorme margedruk sinds de invoering van de vrije tarieven en geneesmiddelenprijzen.

In het tweede kwartaal verviel ook nog eens het patent van enkele belangrijke geneesmiddelen, wat tot extra margedruk heeft geleid.

Van Gelder benadrukte daadkrachtig op te treden en na de zomer de eerste stappen van een herstructureringsplan te starten.

Niet kostendekkend
Er zal echter meer moeten gebeuren. Van Gelder geeft zelf aan dat de absolute marge op generieke medicijnen niet voldoende is de distributiekosten te dekken.

Mediq is druk doende deals met overheid, verzekeraars en fabrikanten te sluiten om te komen tot een bestendig business model. Met grote verzekeraars zijn al bepaalde afspraken gemaakt, maar vooralsnog is het water naar de zee dragen voor Mediq.

Direct en Institutioneel
Ook op de prestaties van het wel groeiende bedrijfsonderdeel Direct en Institutioneel valt het nodige af te dingen. Mediq levert hier diverse medische hulpmiddelen voor onder meer diabetici en stoma-patiënten direct aan huis of zorginstelling.

Vooral door overnames is dit bedrijfsonderdeel de laatste jaren fors gegroeid. Voor de wind gaat het hier inmiddels ook niet meer.

In het tweede kwartaal kromp de omzet met 5 procent autonoom en zakte het bedrijfsresultaat met 6 procent tot 24,1 miljoen euro.

Ook gecorrigeerd voor eenmalige posten is er sprake van margedruk en ligt de winstgevendheid van 8,6 procent lager dan de beloofde 9-10 procent.

Op basis van een goed orderboek belooft Mediq hier beterschap voor de tweede jaarhelft.

Prognose mager
Mediq voorspelt voor geheel 2012een bedrijfsresultaat (ebita) tussen de 111 en 116 miljoen euro, tegen 123,8 miljoen euro over 2011. In de markt werd gemiddeld gerekend op 119,4 miljoen euro.

Na zes maanden staat de ebita-teller van Mediq op 50,1 miljoen euro (-15 procent). Dat betekent dat de tweede jaarhelft een stuk beter moet gaan dan de eerste zes maanden.

Mediq vertrouwt hier op de bijdrage van eerdere acquisities in Direct en Institutioneel, het goede orderboek bij dit onderdeel en de mogelijke positieve effecten van de herstructurering bij de Nederlandse apotheken.

Sceptisch
Beleggers zijn sceptisch. De winstprognose van Mediq komt neer op een winst per aandeel van circa 1 euro en vóór eenmalige afboekingen (amortisatie) van circa 1,30 euro.

Op de huidige tot 8,5 gedaalde koers wordt iets meer dan 6 keer de winst betaald. Financieel staat het concern er nog goed voor, maar bij aanhoudende druk op het verdienmodel zal de schuldratio verder verslechteren.




Gerelateerde artikelen