VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech houdt zich opnieuw goed staande in crisistijd

De halfjaarcijfers van Imtech vallen goed. Net als tijdens de kredietcrisis enkele jaren geleden blijkt het bedrijfsmodel van de onderneming uit Gouda tegen een stootje te kunnen.

Twee aspecten spelen Imtech al jaren in de kaart en dat is de relatief grote positie in Duitsland (25 procent van de omzet) en het feit dat 55 procent van de concerninkomsten onderhoudscontracten betreft en een terugkerend karakter heeft.

De crisisbestendigheid van Imtech kan ook zeker worden toegeschreven aan de groeimarkten als zorg en verkeer waarin het opereert en de focus op duurzaamheid.

Circa 30 procent van de totale omzet valt te typeren als ‘green tech’, met name oplossingen voor energiebesparing en lagere CO2 uitstoot.

Volgens scheidend bestuursvoorzitter René van der Bruggen is Imtech in staat de exploitatiekosten voor de klant te verlagen en tegelijkertijd de duurzaamheid te verhogen.

Cijfers
Overdonderend zijn de halfjaarcijfers van Imtech niet, maar wel iets beter dan verwacht en vertonen zoals gezegd stabiliteit onder lastige marktomstandigheden.

Op een met 14 procent gestegen omzet van ruim 2,6 miljard wist Imtech het ebita-resultaat met 12 procent op te voeren tot 134,4 miljoen euro. Hiervan is 2 procentpunt autonome groei.

De operationele ebita-marge vóór overheadkosten daalde hierdoor fractioneel van 5,7 procent naar 5,6 procent.

De autonome groei van het operationele bedrijfsresultaat had hoger kunnen zijn, maar Imtech heeft nogal wat reorganisatiekosten (8 miljoen euro) gemaakt voor de operaties in de Benelux, Spanje en bij het onderdeel Marine, technische installaties in schepen.

Door hogere rentelasten en amortisatie bleef de nettowinstgroei beperkt tot 2 procent tot 62,0 miljoen euro. Voor amortisatie is sprake van een winstgroei van 9 procent.

Benelux stabiliseert
Geografisch gezien is het beeld bij Imtech niet veel gewijzigd. In Duitsland, Oost-Europa (vooral Polen), Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk plus Ierland presteert het goed.

Met name in Duitsland heeft Imtech veel werk in de energiesector. In Scandinavië profiteert Imtech steeds meer van het door overnames opgebouwde brede palet aan technische diensten dat het kan aanbieden.

In de regio Duitsland en Oost-Europa wist Imtech de ebita-marge op te krikken van 7,3 procent naar 7,7 procent.

Zorgenkindje blijft de Benelux, maar hier lijkt inmiddels het ergste achter de rug. De omzet viel hier slechts 1 procent terug tot 468 miljoen euro, terwijl de  ebita-marge afnam van 2,8 procent tot 2,7 procent.

Imtech ervaart in de Benelux stevige concurrentie, vooral in het gebouwensegment. Overheidsbezuinigingen raken vervolgens de inframarkt.

Via onder meer kostenbesparingen en meer inzet op innovatieve energieprojecten probeert Imtech het tij te keren.

Dat het Imtech minder goed vergaat in Spanje mag geen verrassing heten. Publieke en private investeringen staan stevig onder druk. Spanje en Turkije, een land waar het wel goed gaat, maken tezamen slechts 3 procent van de concernomzet uit.

Zonder nadere specificatie spreekt Imtech over een aanzienlijk lager ebita-niveau. De eerste stappen zijn gezet klanten die ook buiten Spanje werken actiever te volgen, bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika.

Analisten rekenen op een spoedige impairment van de 42 miljoen euro aan geactiveerde Spaanse goodwill.

Goed op koers
Imtech handhaaft de prognose voor dit jaar alsmede de doelstellingen voor het strategische groeiplan 2015. Dat wil zeggen dat het ebita-resultaat dit jaar verder zal groeien, zowel autonoom als door overnames.

Eind 2015 dient het concern een omzet te draaien van 8 miljard euro (2011: 5,1 miljard euro) en een operationele marge vóór overheadkosten van 6-7 procent. Deze laatste doelstelling werd vorig jaar al behaald toen de marge op 6,1 procent uitkwam.

Imtech voelt zich hierbij ook gesteund door de goede ontwikkeling van het orderboek dat met 6,4 miljard euro goed is voor ruim een jaaromzet en 13 procent dikker is dan vorig jaar. Onduidelijk is tegen welke marge orders zijn aangenomen.




Gerelateerde artikelen