VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bijna failliet Qurius vlucht in armen Franse branchegenoot

Het klinkt goed: Qurius wordt voor 18,5 miljoen euro overgenomen door haar Franse partner Prodware. Maar beleggers krijgen echt geen forse overnamepremie in dit geval.

Van de 18,5 miljoen is 9,5 miljoen bedoeld om Qurius’ schuld over te nemen, en 2,5 miljoen euro die al snel in contanten binnenkomt is bedoeld om de acute geldnood van het IT-bedrijf te ledigen.

Wat overblijft zal circa 1 miljoen euro in contanten zijn en voor 5,5 miljoen euro in aandelen Prodware.

De aandelen gaan vandaag dan ook flink onderuit op dit ´overnamenieuws´, want die 6,5 miljoen euro die over moet blijven is minder dan 5 cent per aandeel Qurius, dat gisteren nog op 9 cent sloot.

En dan moeten beleggers nog maar hopen dat de aandelen van het Franse Prodware, genoteerd aan de beurs van Parijs, rond hun huidige koers blijven staan. Vandaag reageert dat aandeel in ieder geval wel positief: een plus van 2 procent op 7,09 euro. Beleggers denken blijkbaar dat Prodware een mooi koopje doet bij het in problemen geraakte Qurius.

Acute geldnood
Qurius was al langer op zoek naar een sterke partner maar blijkt nu in acute financiële problemen te zijn gekomen door de al eerder gemelde tegenvallers bij vooral de Duitse dochteronderneming van het bedrijf.

Prodware kan door deze overname uit (bijna-)faillissement de grootste Europese Microsoft Dynamics-partner worden, 1650 medewerkers en een jaaromzet van 180 miljoen euro. Door de overname wordt de dienstverlening aan klanten van Qurius gewaarborgd en blijft de kennis behouden.

De overname moet in twee stappen worden gerealiseerd. Eerst worden de activiteiten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor zes miljoen euro (waarvan 3,5 miljoen euro in aandelen Prodware) overgedaan aan Prodware.

Hiermee wordt een acuut faillissement van Qurius afgewend, zo lijkt het persbericht te suggereren.

Dat is opvallend, want op 24 mei meldde het bedrijf nog trots dat de schuld bij NIBC werd teruggedrongen van 11,6 naar 8,5 miljoen euro, terwijl de kaspositie nagenoeg stabiel is gebleven op een kleine 8 miljoen euro. Waar is die kas nu dan?

Stap twee is de ontmanteling van de onderneming. Hiermee worden de bedrijven in Nederland, Tsjechië en de dochtermaatschappij QIPtree voor 3 miljoen euro overgeheveld naar Prodware, die naast deze 3 miljoen (waarvan 2 miljoen euro in aandelen Prodware) ook de schuld van 9,5 miljoen euro overneemt.

Haast geboden
De eerste stap moet zo snel mogelijk gezet worden, de tweede stap kan pas na een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 4 oktober 2012. Als een andere partij 1,5 miljoen euro meer biedt dan Prodware, gaan Qurius Nederland, Tsjechië en QIPtree naar iemand anders, tenzij Prodware dan nog dezelfde prijs op tafel wil leggen.

De ontwikkelingen bij Qurius volgen elkaar nu snel op. Na de winstwaarschuwing van een paar weken geleden was al duidelijk dat het bedrijf snel een partner nodig had om te kunnen overleven.

Daarbij viel de VEB er al over dat beleggers op de aandeelhoudersvergadering van 24 mei nog uitdrukkelijk bij monde van de aanwezige BDO-accountant te horen kregen dat een afboeking op de goodwill niet nodig was en dat er best lichtpuntjes waren.

Vijf weken later volgde een persbericht dat Qurius de goodwill op de balans opnieuw gaat waarderen en dat dit naar verwachting zal leiden tot een afboeking van 14 tot 18 miljoen euro. Ongeveer een halvering dus.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen