VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd houdt dividenduitkering op peil

Door boekhoudregels is het eigen vermogen van Delta Lloyd in een half jaar met ongeveer een kwart gedaald. Maar de verzekeraar richt zich op zijn operationele resultaten en houdt de dividenduitkering vooralsnog op peil.

Delta Lloyd boekte het eerste halfjaar van 2011 onder de IFRS-boekhoudregels een nettoverlies van 942 miljoen euro. Het eigen vermogen nam hierdoor af van 3,9 naar 2,9 miljard euro.

Dit was vooral het gevolg van de daling van de rentestanden, die weer worden veroorzaakt door de Europese schuldencrisis.

Door de lage rente stijgen de verplichtingen, terwijl de waarde van de bezittingen van de verzekeraar minder toeneemt. Als de rente weer aantrekt zou het effect de andere kant op moeten werken.

Maar Delta Lloyd voorziet niet dat deze kentering snel komt. "Als de rente ineens omhoog schiet zou het kunnen gebeuren, maar we verwachten dat rente voorlopig zo zal blijven", zei een woordvoerder.

Anders kijken
Delta Lloyd vindt de IFRS-boekhoudregels volatiel en kijkt liever naar de operationele resultaten. Het baseert daar ook zijn dividenduitkeringen op. Het afgelopen halfjaar boekte de verzekeraar een operationele winst van 213 miljoen euro. Dit was slechts een fractie minder dan de 227 miljoen euro operationele winst die in 2011 werd gedraaid.

De activiteiten op het gebied van levensverzekeringen deden het iets minder dan een jaar eerder, terwijl de operationele winst bij de schadeverzekeringen iets hoger uitkwam. Delta Lloyd Bank draaide 8 miljoen euro operationeel verlies, tegen 14 miljoen euro winst in 2011.

Stabiel
Delta Lloyd houdt het interimdividend daarom stabiel. Beleggers krijgen 0,42 euro, evenveel als over de eerste helft van 2011. Over heel 2011 steeg het dividend nog met 3 procent. Het interimdividend lag in 2011 zelfs 5 procent hoger dan in 2010.

Ondanks de stabiele resultaten en het stabiele dividend, is de koers van het aandeel Delta Lloyd ten opzichte van een jaar geleden flink gedaald. En ondanks de vermogensaanpassing van bijna 1 miljard euro, is het gat tussen boekwaarde en beurskoers alleen maar groter geworden.

Eind juni bedroeg het eigen vermogen per aandeel 16,65 euro. Dat is ongeveer 60 procent meer dan de beurskoers. Een jaar geleden was het verschil circa 40 procent.

Door de lage koers, loopt het dividendrendement wel op. Als ook het slotdividend stabiel blijft, loopt het rendement bij de huidige koers richting de 10 procent. Het is de vraag of dat wel houdbaar is en of er niet ergens een aanpassing zal komen ofwel in de vorm van een hogere beurskoers, ofwel in de vorm van een lager dividend.




Gerelateerde artikelen