VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Teruglopende volumedaling opsteker voor CSM

De verkoopvolumes van het in de etalage staande bakkerijonderdeel van CSM dalen minder hard. Topman Gerard Hoetmer kan dat steuntje in de rug goed gebruiken.

De verkoopvolumes van het bakkerijonderdeel van CSM dalen minder hard. Dat beeld komt naar voren uit de tweede kwartaalcijfers die het concern presenteerde.

Met het oog op de aanstaande bedrijfsmetamorfose is dat een meer dan welkome ontwikkeling bij de maker van onder meer bakkerijingrediënten, Waldkorn brood, cupcakes en muffins.

Trend vasthouden
De volumeontwikkeling was nog wel negatief, maar minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Hoetmer zal in het aanhoudende gure klimaat met relatief hoge grondstofprijzen en zuinige consumenten de komende maanden alles op alles moeten zetten om die trend vast te houden.

Alleen dan lijkt een gunstige verkoopopbrengst voor de Europese en Amerikaanse bakkerijactiviteiten haalbaar.

Volgens de topman stelt CSM alles in het werk om ‘tegen de markttrend in te groeien’.

De eerste signalen zijn dus hoopgevend, maar Hoetmer en zijn financiële rechterhand Koos Kramer zien de markt toch nog niet aantrekken.

Wel verwacht het duo dat de margeverbetering door hogere verkoopprijzen en de afdekking van grondstoffen de winst in de tweede jaarhelft zal helpen.

Eindsprintje
Volumes zijn de motor achter de winstgevendheid van CSM. In het eerste kwartaal van 2012 was de volumedaling nog 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De drie daaropvolgende maanden was dat al teruggebracht tot 2,2 procent.

Het is een teken dat CSM bezig is aan een eindsprintje om te herstellen van de zware klappen die zij vorig jaar opliep. Destijds besloot Hoetmer de prijzen rigoureus te verhogen om ‘zijn verantwoordelijkheid als marktleider te nemen’ en zo de margeterugval door hogere graan-, tarwe-, cacao- en suikerprijzen te beperken.

’s Werelds grootste fabrikant van bakkerijproducten moest de rekening van hogere grondstoffen volgens Hoetmer wel doorberekenen richting haar afnemers. Maar CSM’s klanten zoals supermarkten, groothandels en bakkerijen haakten daarop af.

Volumes in duikvlucht
Dat Hoetmer al in zijn nopjes is met een minder sterke daling zegt alles over de worsteling die CSM doormaakt.

Het Diemense concern moet van ver komen. Vanaf het derde kwartaal van 2010 tot aan de laatste maanden van 2011 waren de volumes aan een onvervalste duikvlucht bezig.

Voorlopig dieptepunt was de bijna tien procent krimp in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Sindsdien krabbelen de volumes weer langzaam op, maar absolute volumegroei lijkt in economisch barre tijden een illusie.

Grondstofrekening doorberekenen
En omdat het concern er eindelijk eens in slaagde de hogere grondstoffen volledig in de verkoopprijzen door te berekenen, kwam de kwartaalomzet van de bakkerijpoot zo’n tien procent hoger uit op 725 miljoen euro, wel met dank aan de hoge dollar.

Het bedrijfsresultaat (ebita) eindigde ruim vijf procent hoger op 34,2 miljoen euro.

Op concernniveau rapporteerde CSM opbrengsten van 827 miljoen euro, tegen 765,5 miljoen euro in dezelfde periode een jaar terug. Het ebita-resultaat, exclusief eenmalige kosten, kwam uit op 41,4 miljoen euro. Dat is 14 procent meer dan in 2011.

In de eerste helft van dit jaar kwam de omzet uit op 1,625 miljard euro met een aangepaste ebita van 73,7 miljoen euro.

Koopmanskunsten
Die opkrabbelende resultaten zullen Hoetmer moeten helpen aan meer zelfvertrouwen om zijn koopmanskunsten te etaleren.
 
De hele bakkerijdivisie, in 2011 goed voor ruim driekwart van de concernomzet en de helft van de winst, staat noodgedwongen in de etalage. De kasstromen die CSM daaruit weet te peuren zijn niet langer hoog genoeg om voldoende te kunnen investeren in die andere bedrijfspoot, Purac.

‘Wij werken op dit moment hard aan het informatiememorandum voor die verkoop’, aldus Hoetmer tijdens de analistenbijeenkomst. Zodra dat papierwerk klaar is, kan de brochure ‘naar verwachting in de herfst’ richting geïnteresseerde kandidaat-kopers gestuurd worden.

Vanaf dat moment kunnen de eerste biedingen binnendruppelen en hoopt CSM op ‘significante vooruitgang’ ergens begin 2013.

Na de desinvestering wil Hoetmer zich alleen nog toeleggen op melkzuurproductie voor allerlei toepassingen en het Amerikaanse Caravan Ingredients, dat speciale ingrediënten voor bakkerijen en andere voedseltoevoegingen maakt.

Het dan afgeslankte CSM verwacht flink te kunnen groeien als producent van melkzuur en melkderivaten voor de voedings-, verpakkings- en farmaceutische industrie.




Gerelateerde artikelen