VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bodemonderzoeker Fugro zwijgt over toekomst seismische tak

De markt voor de seismische activiteiten die bodemonderzoeker Fugro in de etalage heeft staan, trekt aan. Het concern laat weinig los over de status van het verkoopproces.

Bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker zei bij de publicatie van de halfjaarcijfers dat het praat met marktpartijen en alle opties openhoudt.

Fugro zette het onderdeel ‘marine seismic data acquisition’ eind mei in de verkoop. Het gaat in feite om schepen waarmee data over de zeebodem wordt verzameld en de activiteiten die hiermee te maken hebben, onder meer het verwerken van de gegevens.

Nog wel gaten
Na een zwakke start is de markt voor deze tak in de loop van het jaar aangetrokken. De omzet bij Fugro Geosciences, het onderdeel waar de te koop staande activiteiten onder vallen, nam ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011 met bijna 7 procent toe tot 346 miljoen euro. De operationele winst nam toe van 24 naar 41 miljoen euro.

“We zien een toenemende vraag. Het tweede kwartaal was goed, het derde kwartaal ziet er goed uit, in het vierde kwartaal hebben we nog wat gaten. Het is relatief beter dan vorig jaar”, zei Steenbakker tijdens een persconferentie. De verwachting is ook dat de markt nog verder zal aantrekken.

Timing 
Het is daarom de vraag of de timing van een eventuele verkoop wel optimaal is. Steenbakker wilde over het proces niet meer kwijt dan dat wordt gesproken met marktpartijen over de mogelijke opties en dat het bedrijf zoveel tijd neemt als nodig is om een “verantwoorde beslissing te nemen”.

Dit wijst er wel op dat een pure verkoop zeker niet de enige optie is, maar dat een fusie ook tot de mogelijkheden behoort.

Daarmee houdt Fugro dan een belang en de mogelijkheid om te profiteren van het verder aantrekken van de markt die het bedrijf zelf zegt te zien aankomen.

Gunstige wisselkoers
Over de hele linie namen de inkomsten van Fugro toe. De omzet kwam uit op bijna 1,34 miljard euro, 13,9 procent meer dan in de eerste jaarhelft van 2011.

Hiervan was 5 procentpunt terug te voeren op organische groei en de rest op wisselkoerseffecten en overnames. De nettowinst steeg met bijna 15 procent tot 115,4 miljoen euro.

Voor heel 2012 denkt Steenbakker uit te komen op een omzet van 2,9 miljard euro (2011: 2,58 miljard euro) met een verwacht nettoresultaat van “ten minste” 310 miljoen euro (2011: 287,6 miljoen euro).

Venijnig rapport
Financieel directeur André Jonkman greep de cijferpresentatie ook aan om een venijnig rapport van financieel onderzoeksbureau CFRA van tafel te vegen.

CFRA plaatse Fugro op zijn zogenaamde ‘high risk’ lijst, maar zou volgens Jonkman informatie uit het jaarverslag van Fugro niet goed hebben geïnterpreteerd. Jonkman wil CFRA op korte termijn in een gesprek “verheldering en verduidelijking” bieden.

Dat de aandelenkoers van Fugro vorige week sterk reageerde kwam volgens Jonkman doordat het rapport niet publiek beschikbaar was en CFRA een reputatie zou hebben met het opsporen van fraude en boekhoudschandalen.

Marktpartijen zouden hieruit ten onrechte de conclusie hebben getrokken dat bij de bodemonderzoeker iets dergelijks speelt, waarop een ‘lawine-effect’ ontstond op de beurs.

Schuld gaat knellen
Waar de bodemonderzoeker inmiddels wel een risico loopt, is de hoeveelheid schuld die inmiddels in de boeken staat.

De gearing, de verhouding tussen de rentedragende schulden verminderd met het beschikbare kasgeld afgezet tegen het eigen vermogen, is in de eerste jaarhelft verder opgelopen tot 86 procent. Zes maanden terug stond die schuldgraad nog op 73 procent en eind 2010 zelfs nog op 54 procent.

De hogere gearing komt enerzijds door nieuw aangegane leningen, maar ook doordat klanten later betalen.

Fugro moet dus langer wachten tot het geld op de bankrekening staat. Jonkman erkende dat klanten te lang op hun geld blijven zitten en dat het ‘moeilijk blijft’ om rekeningen binnen een termijn van dertig of zestig dagen te innen.

Medio mei 2012 liet Jonkman nog optekenen zich comfortabel te voelen bij een gearing die ligt op zo’n 55 tot 60 procent.




Gerelateerde artikelen