VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zwakke online resultaten TMG zorgen voor nieuwe twijfel over strategie

De halfjaarcijfers van Telegraaf Media Groep roepen twijfels op over internetstrategie van topman Herman van Campenhout. De online inkomsten daalden het afgelopen halfjaar mee met de rest van het bedrijf.

TMG gaf vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers een winstwaarschuwing. Eerder werd voor heel 2012 een operationeel resultaat verwacht van 50 miljoen euro.

Deze prognose laat het bedrijf los, zonder een nieuwe harde doelstelling te geven.

Grote boosdoener zijn de advertentie-inkomsten die door de zwakke economie onder druk staan. Deze zijn met ruim 10 procent teruglopend.

Opvallend is dat de daling zich niet beperkt tot traditionele media, maar dat ook de inkomsten uit online advertenties met 8 procent daalden.

Grote teleurstelling
voor een groot deel op het conto van Hyves, dat verlies draaide. De omzet uit internet communities, waar naast Hyves ook Relatieplanet en Habbo Hotel onder vallen, werd bijna gehalveerd tot 7,5 miljoen euro.

De overname van het sociale netwerk begint een steeds grotere teleurstelling te worden. TMG zet in de woorden van topman Van Campenhout daarom "plan b" in werking en gaat extra bezuinigen. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en Hyves-medewerkers worden elders binnen het concern ingezet.

Onder vuur
van de topman kwam dit voorjaar al stevig onder vuur te liggen toen Frank Botman van grootaandeelhouder Cyrte stelde er weinig in te zien. In plaats van de focus op online acquisities zou TMG een rol moeten spelen in de consolidatie van het Nederlandse krantenlandschap. Ook de hoofdredactie van de Telegraaf keerde zich dit voorjaar tegen de strategie.

In een call met analisten hield Van Campenhout vrijdag op dit punt de boot af. "Bijna alles staat te kopen behalve TMG en de Persgroep. Maar je moet het alleen doen daar waar je synergie kunt halen en daar waar prijzen acceptabel zijn."

Van Campenhout ziet 2012 als een transitiejaar waarin het bedrijf zichzelf klaarstoomt voor een verdere groei online. Hij heeft de kritiek vooralsnog overleefd, maar als er geen resultaatverbetering komt, is het de vraag hoelang hij dit vol kan houden.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen