VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

30 augustus 2012

Geen optimisme bij Beter Bed

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Duitse consument moet al kwartalen op rij de meubelen redden voor Beter Bed. De Udense beddenverkoper ziet echter ook in Duitsland minder bezoekersaantallen in de zomermaanden juli en augustus, waardoor het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal onder druk komt te staan.

Toch een verrassing bij de halfjaarcijfers van Beter Bed.

De beddenverkoper met winkels in voornamelijk Duitsland en Nederland, maar ook onder meer Spanje, verwacht voor het derde kwartaal een “aanzienlijk lager bedrijfsresultaat”. 

Eind juli lichtte Beter Bed al een tipje van de sluier op over de eerste jaarhelft in een trading update, maar liet het de toekomstverwachtingen nog achterwege.

Resultaten onder druk
Net als bij de jaarresultaten van 2011, presteren de verschillende landen met ieder hun eigen winkelformules de eerste zes maanden van 2012 totaal verschillend.

In Duitsland, waar Beter Bed onder de (goedkope) succesformule “Matratzen Concord” opereert, steeg de omzet in vergelijkbare winkels met vijf procent. Het onderdeel is goed voor ongeveer de helft van de concernomzet.

Bij Nederlandse consumenten was minder animo voor de aanschaf van een bed. Hier werd juist vijf procent minder verkocht op eigen kracht.

Per saldo steeg de omzet inclusief winkelopeningen met 5,8 procent naar 196,3 miljoen euro.

Daarentegen daalden zowel het bedrijfsresultaat (ebit) als de nettowinst de eerste jaarhelft, doordat de operationele kosten sneller toenemen dan de groei van het aantal filialen.

Reclamekosten in Duitsland, pensioenkosten in Nederland en reorganisatiekosten in Spanje zorgen onder meer voor de hogere operationele kosten.

De nettowinst kwam tien procent lager uit op 9,1 miljoen euro, tegen 10,6 miljoen euro een jaar eerder.

Matige zomermaanden
Analisten verwachtten dat Beter Bed het derde kwartaal weer wat zou opkrabbelen, maar de zomermaanden zorgden er nu voor dat er zelfs minder mensen naar de Duitse winkels van Beter Bed zijn gegaan, waardoor Beter Bed verwacht dat het bedrijfsresultaat opnieuw onder druk komt te staan.

Opvallend, want de vergelijkingsbasis is redelijk gunstig. Ook in het derde kwartaal van 2011 was er sprake van en tumult op de financiële markten en een weinig opbeurend consumentenvertrouwen.

Opdoffer Spanje
Hoewel slechts twaalf procent van de omzet buiten Nederland en Duitsland wordt gehaald, zorgt met name het Spaanse onderdeel voor de nodige problemen.

Onder de naam “El Gigante del Colchón” zag het concern de omzet de eerste jaarhelft op eigen kracht met 18 (!) procent teruglopen.

De slechte resultaten leidden opnieuw tot aanpassingen in de Spaanse organisatie en de winkelbasis. Toch werden er niet alleen (4) winkels gesloten in Spanje, maar opende het beddenconcern ook (7) vestigingen.

Beter Bed wil er klaar voor zijn als de Spaande economie weer aantrekt, stelde topman Dirk Anbeek al tijdens de aandeelhoudersvergadering over de resultaten van 2011.

Dat lijkt voorlopig een utopie. De regio Catalonië vroeg deze week nog noodsteun aan en laat nu net deze regio de oorspronkelijke thuisbasis van de Spaanse beddenketen zijn.


Gerelateerde artikelen

Onrust en omzetkrimp in groeimarkten Beter Bed
Lagere kostenbasis helpt Beter Bed niet meer
22-08-2014

Slaapkamerdetaillist Beter Bed ziet de orderinstroom weer stijgen, maar dan…

Lees verder

Beter Bed nu ook geraakt door lagere Duitse verkopen
11-10-2013

Dat Beter Bed het moeilijk heeft is bekend. Duitsland hield het bedrijf lan…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}