VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 september 2012

Douwe Egberts ontkent schade beleggers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers zijn niet gedupeerd door de fraude bij DE Master Blenders 1753 (“Douwe Egberts”). Dat verkondigde het bestuur van het beursfonds in een gesprek met de VEB. Het is wachten op de uitkomsten van een intern onderzoek bij Douwe Egberts.

Aanleiding van het gesprek tussen Douwe Egberts en beleggersvereniging VEB was de fraude bij een Braziliaanse onderdeel van het beursfonds die begin augustus naar buiten kwam.

Al jaren bleken de cijfers van het Braziliaanse dochterbedrijf gemanipuleerd. Voor beleggers bleven deze onregelmatigheden verborgen tot Douwe Egberts deze openbaar maakte, nauwelijks een maand na de entree op de Amsterdamse beurs. 

Tegelijkertijd werd een belastingvoorziening getroffen. Volgens Douwe Egberts was dit niet gerelateerd aan de fraude en was het puur toeval dat dit eveneens in Brazilië plaatsvond.

Niet gedupeerd
Douwe Egberts laat in een eerste gesprek weten dat de fraude beleggers niet heeft gedupeerd. De koers van het aandeel daalde na bekendmaking maar dat had volgens de bestuurders van de onderneming weinig te maken met bekendmaking van de onregelmatigheden. 

En mochten beleggers toch schade hebben geleden, zou die niet verwijtbaar zijn aan de onderneming of partijen er omheen.

Ook meent het beursfonds dat het debacle in Brazilië een geïsoleerd geval is met beperkte impact. Verdere onregelmatigheden zijn niet aan de orde.

Douwe Egberts heeft een intern onderzoek opgestart om de fraude en de (blijkbaar) gebrekkige controle te analyseren. Definitieve uitkomsten worden binnen enkele weken verwacht.

Uitkomsten
De VEB wacht namens beleggers de uitkomsten van dit onderzoek af. Naast het bereiken van een compensatie voor de schade die (sommige) beleggers hebben geleden, wil de VEB zekerheid dat het lek boven water is bij Douwe Egberts en dat de interne controlemechanismes nu solide zijn, zodat beleggers voortaan kunnen vertrouwen op de cijfers en publicaties van DE.

Afhankelijk van het onderzoek, zal de VEB namens beleggers verdere stappen tegen het beursfonds bepalen.

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}