VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bennink leidt DE Master Blenders naar de uitgang van de beurs

Jan Bennink heeft het opnieuw gedaan. Na Numico leidt hij ook koffieconcern DE Master Blenders van de beurs. En net als bij Numico houdt hij er zelf een flinke smak geld aan over.

Vrijdagochtend maakten Douwe Egberts en een consortium van investeerders onder aanvoering van Joh. A. Benckiser (JAB) bekend dat ze het eens zijn over een overnamebod. JAB biedt 12,50 euro per aandeel.

Daarmee waardeert het Douwe Egberts op ongeveer 7,4 miljard euro.

Voor aandeelhouders is het geen slechte uitkomst. Douwe Egberts kwam in juni voor 8 euro per aandeel naar de beurs. Als het dan binnen een jaar voor 12,50 weer van de hand kan dan hebben beleggers een mooie winst behaald.

Zeker ook omdat overnemer JAB bijna dertig keer de jaarwinst op tafel legt. De winstgevendheid moet wel heel sterk worden verbeterd om deze overnameprijs te rechtvaardigen. Dat zou DE Master Blenders 1753 zelfstandig vermoedelijk niet kunnen. Misschien dat het de nieuwe eigenaren wel lukt. JAB heeft in deze sector belangen in de Amerikaanse ketens Peet's Coffee & Tea en Caribou Coffee en had al 15 procent van de aandelen Douwe Egberts in handen. JAB is eigendom van de Duitse ondernemersfamilie Reimann, waarvan het vermogen wordt geschat op 11 miljard euro.

Meer tijd
Begin maart zijn de gesprekken met JAB, dat al een grote aandeelhouder was, pas begonnen. En er is niet met andere partijen gepraat, aldus Bennink.

Hij wees vrijdag nadrukkelijk op de voor aandeelhouders aantrekkelijke premie die JAB biedt. "Op zelfstandige basis zouden we veel tijd nodig hebben gehad om op dit punt te komen."

Als het bod is afgerond, zal de topman DE verlaten. Hij houdt naar schatting 12,5 miljoen euro over aan de verkoop. Voor de meeste mensen een astronomisch bedrag, maar in vergelijking met de bijna 70 miljoen euro die hij incasseerde toen Numico werd gekocht door het Franse Danone een schijntje.

Bennink voegde verder toe dat het heel waarschijnlijk is dat de overname doorgaat. Het formele bod zal ergens dit kwartaal worden gelanceerd. De overname moet in de tweede helft van juli zijn afgerond.

Er zijn wel wat voorwaarden, zoals toestemming van de ondernemingsraad, maar dat zijn min of meer formaliteiten. "Er is een grote dealzekerheid", aldus Bennink.

Oud zeer
Nog voor het nieuws over de overname bekend werd roerde oud-bestuursvoorzitter Michiel Herkemij zich. In een lezing stelde hij dat president-commmissaris Bennink eind vorig jaar besloot dat moest worden aangestuurd op een verkoop van het bedrijf dat net een half jaar beursgenoteerd was.

Herkemij vertrok hierna en Bennink nam het roer over met als resultaat deze overname. De huidige bestuursvoorzitter ontkende in een persconferentie ten stelligste de lezing van Herkemij. "Er was nooit een intentie om het bedrijf te verkopen."

LEES MEER:

11 april 2013

28 maart 2013

27 februari 2013

18 februari 2013

10 december 2012

19 november 2012

21 november 2012

23 oktober 2012

16 oktober 2012

 11 oktober 2012

3 september 2012

28 augustus 2012

18 augustus 2012

2 augustus 2012

12 juni 2012

Op de hoogte blijven?


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen