VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tweederde nieuwkomers op de beurs gaat bergafwaarts

Van de 32 bedrijven die in de afgelopen tien jaar naar de Amsterdamse beurs trokken zijn er alweer vijftien verdwenen (Douwe Egberts meegerekend). Voor beleggers bleek dat zelden een feest.

Opnieuw een bedrijf van de beurs. Met winst dit keer.

Douwe Egberts kwam vorig jaar juni voor acht euro per aandeel naar de beurs.

Als je als belegger dan binnen een jaar op 13 euro weer kunt uitstappen is dat gewoon een goede zaak, zeker omdat hiermee bijna dertig 30 keer de jaarwinst op tafel wordt gelegd.

Uitzondering
Douwe Egberts is een uitzondering op de regel. Uit onderzoek van de VEB blijkt dat tweederde van de nieuwkomers een negatief rendement heeft geboekt ten opzichte van de introductiekoers.


Gemiddeld was het koersverlies 22 procent in een decennium waarin de AEX per saldo steeg.

Beleggers hadden in de afgelopen tien jaar hun geld beter in bestaande aandelen kunnen steken dan in nieuwkomers. Het risico dat zij namen door op beursgangen in te schrijven werd niet beloond.

Leegloop

Het snelle vertrek van Douwe Egberts versterkt een trend die al jaren zichtbaar is: het Damrak loopt langzaam leeg. Als Douwe Egberts verdwijnt zijn 15 van de 32 aandelen die in de afgelopen tien jaar een notering kregen aan het Damrak al weer verdwenen.

Op zichzelf is dat geen ramp, want een beurs is geen museum maar een marktplaats en kopen en verkopen hoort daar nu eenmaal bij. Pijnlijk is wel dat tegenover de 32 nieuwkomers in dezelfde periode maar liefst 101 keer een streep door een notering werd gehaald.

Meestal waren het overnames, maar ook faillissementen of gewoonweg beëindiging van de beursnotering in Nederland waren de redenen.

En er zijn dit jaar al een paar vertrekkers bijgekomen, want Dockwise, LBI, Mediq en Octoplus zijn of worden overgenomen, Homburg ging failliet en SNS Reaal werd genationaliseerd.


Op de hoogte blijven?


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen