VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursnotering DE Master Blenders lijkt kort leven beschoren

Aan de zelfstandigheid van DE Master Blenders lijkt alweer een einde te komen. Het koffie- en theebedrijf is nog geen jaar beursgenoteerd en er lijkt alweer sprake van dat het van het Damrak verdwijnt.

Master Blenders voert gesprekken met het Duitse investeringsfonds Joh. A. Benckiser (JAB).

Bij JAB treft DE-baas Jan Bennink een aantal oude bekenden. Peter Harf en Bart Becht, voormalig topman van wasmiddelenconcern Reckit Benckiser kent Bennink nog uit vorige banen.

Voor JAB lijkt het een redelijk voor hand liggende zet. Vorig jaar heeft het fonds verschillende koffiebedrijven van de Amerikaanse beurs gehaald. Voor Peet's Coffee & Tea betaalde het ongeveer 1 miljard dollar. Daarna kocht het Caribou
Coffee voor circa 340 miljoen dollar. Beide bedrijven hebben ketens van koffiewinkels verspreid over de VS.

Achter de investeringsmaatschappij, circa 10 miljard onder beheer, zit de Duitse familie Reimann. JAB bouwde al direct na de beursgang van DE, afgelopen zomer, een belang op in DE, maar beweerde toen dat het om een investering voor de langere termijn.

Premie
Dat dit nu anders lijkt uit te pakken is een opsteker voor beleggers. Er verdwijnt weliswaar weer een bedrijf van de Amsterdamse beurs, maar dat gebeurt wel tegen een goede overnamepremie.

En dat is nu eens geen premie die alleen ten opzichte van de gemiddelde koers over de afgelopen drie maanden goed afsteekt. DE Master Blenders kwam vorig jaar namelijk voor acht euro naar het Damrak en heeft nooit boven de elf euro gestaan.

Wie bij de beursgang is ingestapt en straks zijn aandelen overdoet aan JAB maakt een rendement van bijna 60 procent.

Aan de andere kant zit Douwe Egberts nog aan het begin van een grootschalige interne verbouwing die het concern veel profijtelijker moet maken dan het nu is. Als de overname doorgaat dan hebben beleggers niet kunnen profiteren van de waarde die voortvloeide uit de nieuwe positionering.

Met dat in het achterhoofd is het bod van JAB nog maar een schot voor de boeg, slechts een leidraad voor de uiteindelijke prijs, mocht het tot een overname komen.

Conflict
DE Master Blenders maakte er donderdag melding van dat het bestuur bij de besluitvorming rekening zal houden met mogelijke belangenconflicten. Dat is een belangrijk punt omdat verschillende bestuurders pakketten aandelen hebben.

Bestuursvoorzitter Jan Bennink heeft alleen al bijna 1 miljoen aandelen, al dan niet voorwaardelijk toegekend, in handen. De waarde van dat pakket overstijgt de tien miljoen euro.

Aanleiding
Opvallend is het tijdstip waarop Douwe Egberts met het nieuws naar buiten komt, na opening beurs en voor het paasreces.

De directe aanleiding voor de openbaarmaking van de gesprekken door Master Blenders lijkt speculatie in Angelsaksische media over een overname door bierbrouwer AB-Inbev.

Ook levensmiddelenconcerns Unilever en Kraft zouden regelmatig genoemd worden als mogelijke kopers van het bedrijf.
Als de gesprekken met Joh. A. Benckiser nergens toe leiden is er misschien dus nog wel een alternatieve bieder te vinden.

LEES MEER:

27 februari 2013

18 februari 2013

10 december 2012

19 november 2012

21 november 2012

23 oktober 2012

16 oktober 2012

 11 oktober 2012

3 september 2012

28 augustus 2012

18 augustus 2012

2 augustus 2012

12 juni 2012

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen