VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 oktober 2013

Beurs-exit Douwe Egberts op het juiste moment voor beleggers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Iets langer dan een jaar heeft het beursgenoteerde bestaan van Douwe Egberts deze keer geduurd. Hoe kort ook, voor beleggers heeft het feestje waarschijnlijk net lang genoeg geduurd. Zij zagen hun belegging flink in waarde stijgen.

DE Master Blenders 1753 (Douwe Egberts) kwam, zag en vertrok.

De koffieonderneming die in no-time tot de AEX doorstootte wordt overgenomen door Oak Leaf, het investeringsvehikel van Joh. A. Benckiser (JAB).

Oak Leaf heeft al meer dan 95 procent van de aandelen DEMB in bezit en start een uitkoopprocedure om het restant in handen te krijgen. Deze week kan er voor het laatst gehandeld worden.

Het . Beleggers kunnen nu voor 12,50 euro afscheid nemen, een rendement van 56 procent in ruim een jaar.

De overname komt vermoedelijk op een goed moment voor beleggers. Want uitgerekend deze maand begint het nieuwe koffiemerk Velours Noir met een agressieve aanval op de markleider in Nederland.

Dat zijn berichten die beurskoersen doorgaans geen goed doen. Nederlanders zijn wereldkampioen koffiedrinken en Douwe Egberts heeft zo'n 65 procent van deze lucratieve markt in handen. Dan ben je kwetsbaar.

In de mangel

Het nieuwe merk Velours Noir wordt in de markt gezet door het Amerikaanse Mondelez, een bedrijf dat zich recent afsplitste van Kraft Foods. De koffie is deze week in de aanbieding bij Albert Heijn (25 procent korting), dat zegt tevreden te zijn met de verkoop in de eerste weken.

Mondelez is een van de grootste koffiemakers ter wereld en gaat eigenlijk vooral de strijd aan met marktleider Nestlé.

Het kleinere Douwe Egberts kan gemangeld worden als het tussen deze twee vechtende voedingsgrootmachten terecht komt. Nestlé en Mondelez zijn wereldwijd actief en ook elkaars concurrent in chocola en snacks.

Wat het merk Douwe Egberts ook heeft verzwakt is de kritiek die de bedrijfsleiding via de media op het eigen bedrijf heeft. Topman Herkemij zei in een interview met De Volkskrant dat er steeds minder koffie in de Senseo-pads werd gedaan. Ook Jan Bennink heeft veel kritiek op het eigen bedrijf gegeven. Dat heeft de consument kritischer gemaakt, menen analisten.

Het management had als belangrijkste taak zich te richten op verbetering van kwaliteit en imago van de eigen koffie, maar was vooral druk met het voor elkaar krijgen van de overname, die voor hen zeer lucratief was uiteraard.

Beleggers hoeven er niet rouwig om ter zijn dat de aandelen DE Master Blenders 1753 voor 12,50 euro per aandeel uit hun portefeuille zien verdwijnen.

Als deze overname niet had plaatsgevonden had de koers aanzienlijk lager gestaan. Daar kan in dit geval geen twijfel over bestaan.

LEES MEER:

28 maart 2013


Gerelateerde artikelen

Tweederde nieuwkomers op de beurs gaat bergafwaarts
12-04-2013

Van de 32 bedrijven die in de afgelopen tien jaar naar de Amsterdamse beurs…

Lees verder

Bennink leidt DE Master Blenders naar de uitgang van de beurs
12-04-2013

Jan Bennink heeft het opnieuw gedaan. Na Numico leidt hij ook koffieconcern…

Lees verder

Beursnotering DE Master Blenders lijkt kort leven beschoren
28-03-2013

Aan de zelfstandigheid van DE Master Blenders lijkt alweer een einde te kom…

Lees verder

Bennink geeft winstwaarschuwing bij DE Master Blenders
27-02-2013

Jan Bennink tempert na twee en een halve maand als topman van DE Master Ble…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}