VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beurs-exit Douwe Egberts op het juiste moment voor beleggers

Iets langer dan een jaar heeft het beursgenoteerde bestaan van Douwe Egberts deze keer geduurd. Hoe kort ook, voor beleggers heeft het feestje waarschijnlijk net lang genoeg geduurd. Zij zagen hun belegging flink in waarde stijgen.

DE Master Blenders 1753 (Douwe Egberts) kwam, zag en vertrok.

De koffieonderneming die in no-time tot de AEX doorstootte wordt overgenomen door Oak Leaf, het investeringsvehikel van Joh. A. Benckiser (JAB).

Oak Leaf heeft al meer dan 95 procent van de aandelen DEMB in bezit en start een uitkoopprocedure om het restant in handen te krijgen. Deze week kan er voor het laatst gehandeld worden.

Het . Beleggers kunnen nu voor 12,50 euro afscheid nemen, een rendement van 56 procent in ruim een jaar.

De overname komt vermoedelijk op een goed moment voor beleggers. Want uitgerekend deze maand begint het nieuwe koffiemerk Velours Noir met een agressieve aanval op de markleider in Nederland.

Dat zijn berichten die beurskoersen doorgaans geen goed doen. Nederlanders zijn wereldkampioen koffiedrinken en Douwe Egberts heeft zo'n 65 procent van deze lucratieve markt in handen. Dan ben je kwetsbaar.

In de mangel

Het nieuwe merk Velours Noir wordt in de markt gezet door het Amerikaanse Mondelez, een bedrijf dat zich recent afsplitste van Kraft Foods. De koffie is deze week in de aanbieding bij Albert Heijn (25 procent korting), dat zegt tevreden te zijn met de verkoop in de eerste weken.

Mondelez is een van de grootste koffiemakers ter wereld en gaat eigenlijk vooral de strijd aan met marktleider Nestlé.

Het kleinere Douwe Egberts kan gemangeld worden als het tussen deze twee vechtende voedingsgrootmachten terecht komt. Nestlé en Mondelez zijn wereldwijd actief en ook elkaars concurrent in chocola en snacks.

Wat het merk Douwe Egberts ook heeft verzwakt is de kritiek die de bedrijfsleiding via de media op het eigen bedrijf heeft. Topman Herkemij zei in een interview met De Volkskrant dat er steeds minder koffie in de Senseo-pads werd gedaan. Ook Jan Bennink heeft veel kritiek op het eigen bedrijf gegeven. Dat heeft de consument kritischer gemaakt, menen analisten.

Het management had als belangrijkste taak zich te richten op verbetering van kwaliteit en imago van de eigen koffie, maar was vooral druk met het voor elkaar krijgen van de overname, die voor hen zeer lucratief was uiteraard.

Beleggers hoeven er niet rouwig om ter zijn dat de aandelen DE Master Blenders 1753 voor 12,50 euro per aandeel uit hun portefeuille zien verdwijnen.

Als deze overname niet had plaatsgevonden had de koers aanzienlijk lager gestaan. Daar kan in dit geval geen twijfel over bestaan.

LEES MEER:

28 maart 2013Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen