VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Private equity-partij haalt Mediq eindelijk uit de schijnwerpers

De beurs? Dat hebben ze wel een beetje gezien bij Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen. Het bedrijf heeft het niet gemakkelijk en wil in de luwte verder gaan. dat lijkt nu te lukken.

Met private equity-partij Advent is een investeerder gevonden die Mediq de kans biedt op een beurs-exit.

Advent heeft 13,25 euro over voor de aandelen van de midkapper. Dat is 53 procent meer dan de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Bij de strategische heroriëntatie in de tweede helft van vorig jaar gaf Mediq al aan dat het uit de schijnwerpers van de beurs verder zou willen groeien. In totaal betaalt het Amerikaanse Advent daarmee 775 miljoen euro voor Mediq.

Bestuur en commissarissen, maar ook beleggers Templeton en Silchester, die samen op dit moment meer dan twintig procent van de aandelen in bezit hebben zijn akkoord met het bod.

Volgens het register bij de AFM is ING met een belang van tien procent de grootste aandeelhouder na deze partijen, en Delta Lloyd heeft volgens de meest recente melding een aanmerkelijk belang van ruim zes procent. De rest van de aandelen is verspreid.

Met het aanstaande vertrek van de beurs komt een wens van het Mediq-bestuur uit. Topman Marc van Gelder gaf al eerder aan liever van de beurs te willen omdat het buiten de schijnwerpers makkelijker is om de lange termijn in de gaten te houden.

Mediq heeft in het afgelopen jaar diverse mogelijkheden onderzocht om bij een andere partij aan te haken. Nu is het dan zover.

Naar verwachting blijft Van Gelder aan als bestuursvoorzitter bij Mediq. Mocht hij onverhoopt toch vertrekken door de overname dan kan hij drie jaarsalarissen, ruim anderhalf miljoen euro, toucheren.

Geen hoofdprijs
Het bod van 13,25 euro ligt aan de bovenkant van de range waarin het aandeel de laatste jaren heeft bewogen: tussen een laagste koers van 5,95 euro in 2009 en een top van 16,41 euro in 2010.

Het is een stevig bod, maar dus niet de hoofdprijs. Voor het uitbreken van de financiële crisis stond Mediq, dat vroeger OPG heette, zelfs ruim boven de 20 euro.

Mediq had de laatste kwartalen vooral bij haar apotheken veel last van margedruk door de invoering van de vrije tarieven en geneesmiddelenprijzen. Druk op het verdienmodel zou de schuldratio verder verslechteren, was de vrees bij beleggers.

Dan wordt lenen bij banken moeilijker. Maar bij de huidige lage rentestand is Mediq wel een mooie prooi voor een private equity partij, die er vermoedelijk toch ook een stevige lening voor zal aangaan.

Gewenst
Voor 775 miljoen euro koop Advent een bedrijf met een jaaromzet van 2,7 miljard en een nettowinst die in de afgelopen drie jaar ondanks de margedruk steeds circa 75 miljoen euro was.

Iets meer dan tien keer een uiterst stabiele winst dus, maar analisten verwachtten voor dit jaar wel een lagere winst. De overname prijs komt neer op 11,4 keer de winst die voor 2012 wordt verwacht.

Voor de onderneming (inclusief de overgenomen schulden) wordt meer dan een miljard op tafel gelegd, circa acht keer het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA). Dat is iets meer dan de factor 7 die in de periode 2005-2011 werd betaald.

Advent heeft nu twaalf weken om een officieel biedingsbericht uit te brengen. Een overnamestrijd is mogelijk maar dan moet er wel een derde partij opstaan die 7,5 procent meer wil betalen om Mediq van het beurstoneel te trekken.



Gerelateerde artikelen