VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van Lanschot sleutelt aan welkomstcadeau nieuwe topman

Van Lanschot heeft gesleuteld aan het bekritiseerde beloningspakket van zijn nieuwe topman. De ruimhartige welkomstbonus van Karl Guha wordt iets versoberd.

De Bossche bank voor vermogende particulieren hoeft de eenmalige compensatie voor de huurkosten van Guha's appartement in Milaan, die maximaal op 58,5 duizend euro kon uitkomen, niet te betalen.

Guha's voormalige werkgever, de Italiaanse bank UniCredit, zal die kosten voor zijn rekening nemen.

En van de 750 duizend euro tekengeld in contanten die de bankier ontvangt, zal de 48-jarige Guha nu 250 duizend euro gebruiken om (certificaten van) aandelen Van Lanschot te kopen. Die afspraak was niet opgenomen in het oorspronkelijke voorstel.

De Van Lanschot-stukken zal hij aanhouden tot het einde van zijn dienstverband bij de private bank.

"Nadere uitwerking"
Tot die aanpassingen is president-commissaris Tom de Swaan gekomen nadat een golf van verontwaardiging was losgekomen over het ruimhartige welkomstpakket.

Van Lanschot benadrukt dat het hier niet gaat om aanpassingen van het eerder gepresenteerde beloningspakket, maar om een "nadere uitwerking".

Op 27 september vindt een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats op het hoofdkantoor van Van Lanschot waar Guha zal worden voorgesteld.

Over zijn aanstelling kunnen beleggers niet stemmen, maar over zijn honorarium wel.

Rumoer
Het rumoer was niet van de lucht toen de Bossche private bank Van Lanschot vorige maand het beloningspakket van de nieuwe bestuursvoorzitter bekend maakte.

Niet de persoon, maar diens welkomstbonus stond volop in de schijnwerpers.

En dat kan van Lanschot er nu niet bijhebben. De bank zit middenin een ingrijpende reorganisatie en heeft kostenbesparingen tot een belangrijk speerpunt gemaakt.

Veelvoud
Volgens commissaris De Swaan is het tekengeld "een fractie van wat Guha bij UniCredit laat liggen". Bij die Italiaanse bank was Guha sinds 2009 werkzaam na een twintigjarig verblijf bij ABN Amro.

Volgens De Swaan was zowel Guha's basissalaris als diens mogelijke bonussen een veelvoud van het Van Lanschot-niveau.

Voor beleggers is dat moeilijk zelf te controleren. In Italië hoeven beursgenoteerde bedrijven geen openheid van zaken te geven over de individuele salarissen van toplieden.

Belangrijk verschil is wel dat een groot deel van de ‘misgelopen' beloning bij UniCredit afhankelijk was van het in functie blijven van Guha.

Om dat te compenseren ligt bij zijn entree op het Bossche hoofdkantoor ligt een onvoorwaardelijke enveloppe met cashgeld klaar.

Basissalaris
Behalve het tekengeld hebben de commissarissen ook gesleuteld aan het basisloon.

Vertrekkend bestuursvoorzitter Floris Deckers zit op 650 duizend euro per jaar, Guha krijgt er een ton bij. Vergeleken met bijvoorbeeld collega's van grotere financiële instellingen als Delta Lloyd (650 duizend euro) of SNS Reaal (580 duizend euro) is dat aan de hoge kant.

Wel is de maximale jaarbonus verlaagd tot 50 procent van het jaarsalaris.




Gerelateerde artikelen