VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM knaagt aan winstprognose voor 2013

DSM gebruikt zijn jaarlijkse ‘Capital Markets Days’ om een kleine winstwaarschuwing voor 2013 af te geven. Beleggers reageren niet geschokt.

DSM voelt zich genoodzaakt de winstprognose voor 2013 neerwaarts bij te stellen. Streefde het Heerlense fijnchemiebedrijf aanvankelijk naar een ebitda-resultaat van 1,4 tot 1,6 miljard euro, nu denkt topman Feike Sijbesma circa 1,4 miljard euro het hoogst haalbare.
 
Het concern kan zich verdedigen doordat echt grote acquisities tot op heden zijn uitgebleven.

De doelstelling van een rendement op het werkzaam vermogen (ROCE) van minimaal 15 procent wordt ook niet herhaald.

Niet immuun
Deze doelstellingen dateren nog van het uit 2010 stammende plan genaamd ‘Driving Focused Growth’, waarbij de productportefeuille wordt verschoven naar hoogwaardigere en stabielere activiteiten met een meer aantrekkelijke geografische verdeling.

De halfjaarcijfers van DSM lieten al een beetje doorschemeren dat het concern nog zeker niet immuun is voor een economische groeivertraging.

Inmiddels is de defensieve Nutrition divisie (voedingssupplementen en vitamines) op pro forma basis, inclusief recente overnames, goed voor circa 67 procent van het totale bedrijfsresultaat.

DSM voelt de economische tegenwind dan ook vooral in de nog resterende wel cyclische activiteiten en dan met name de polymeren, waar het stevig wordt geraakt door de dalende caprolactamprijzen, een belangrijke grondstof voor vezels en kunststoffen.

Woordenspel
DSM zegt dat de afgegeven verwachtingen voor 2012 blijven staan. Maar voor dit jaar heeft Sijbesma nooit een concrete winstprognose afgegeven. Alleen niet-cijfermatige prognoses per divisie.

Bij de met woorden waaruit bleek dat de doelstelling voor 2013 lastig haalbaar werd.

Liet het afgelopen mei nog weten goed op weg te zijn de doelstelling voor 2013 te behalen, deze twee laatste woorden ontbraken in augustus.

Na 2013
Om tegenwicht te bieden aan de druk op de resultaten is DSM een winstverbeteringsprogramma gestart.
Dit moet vanaf 2014 jaarlijks 150 miljoen euro aan ebitda opleveren. Het programma ligt op schema, maar heeft dus pas effect na 2013.
 
Verder meldt DSM goede vooruitgang te boeken richting de doelstellingen voor 2015. En dan spreken we vooral over de ambities in China, waar het tegen die tijd 3 miljard dollar omzet wil binnentikken, een verdubbeling ten opzichte van 2010.

De chemiereus houdt ook vast aan de verwachte autonome omzetgroei van 5 tot 7 procent tot 2015. Deze groei dient dus vooral uit opkomende markten te komen.

Zoals in september 2010 al door Sijbesma aangegeven, verwacht hij nog altijd dat in 2015 circa de helft van de concernomzet uit snel groeiende landen zal komen. 

Wat dat betreft kan de economische groeivertraging in China nog het nodige roet in het DSM-eten gooien.

Goed gepositioneerd
DSM acht zich goed gepositioneerd om ook in mindere economische tijden waarde voor de aandeelhouders te creëren.

Qua eindmarkten zoekt het steeds defensievere sectoren op en zelfs bij het cyclische caprolactam voelt het zich via kostenleiderschap in staat door de cyclus heen een goed rendement te maken.

Het concern benadrukt hierbij ook de sterke balans die garant moet staan voor behoud van de investment grade  ‘A’ kredietbeoordeling.

Uitspraken over het slotdividend liet Sijbesma zich niet ontlokken.

LEES MEER:

7 augustus 2012

14 september 2012

8 mei 2012

3 mei 2012

29 februari 2012



Gerelateerde artikelen